MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Trudnoca & PorodjajTrudnoca


2012-07-02. Fibroidi i trudnoća

Fibroidi i trudnoćaAko ste u drugom stanju, verovatno ste išli kod lekara na pregled karlice i ultrazvučni pregled. Ovim pregledima Vaš lekar dolazi do informacija o stanju Vaše materice i bebe. Tokom ovih pregleda, mnoge trudnice otkriju da imaju fibroide u materici. Ove izrasline, koje nastaju na ili unutar materice, obično su bezopasne i uzrokuju nekoliko komplikacija. Povremeno, međutim, fibroidi u materici mogu prouzrokovati probleme u toku trudnoće, tako da je dobra ideja da saznate nešto više o njihovom razvoju.

Šta su fibroidi u materici?
Fibroidi u materici su obimne izrasline koje se sastoje od ćelija tkiva materice. Pošto su zapravo beningni tumori, fibroidi mogu nastati unutar ili oko materice, menjajući oblik i veličinu ovog organa. Fibroidi su obično veličine od nekoliko cm do čak 15 cm i više. Fibroidni tumori često rastu u grupama, tako da ako imate jedan fibroid, verovatno imate još nekoliko. 

Fibroidi su zapravo česta pojava –  50-80% žena ima najmanje jedan fibroid. U većini slučajeva, fibroidi ne ispoljavaju simptome, mada mogu biti problematični kod oko 20% žena. 10-30% trudnica takođe mogu imati fibroide. Fibroidi u materici se obično otkriju tokom Vašeg godišnjeg pregleda karlice.

Tipovi fibroida u materici
Postoje 3 tipa fibroida koji su svrstani u zavisnosti od mesta gde se nalaze u materici.

 - Intramuralni fibroidi: Intramuralni fibroidi izrastu unutar zida materice. Oni su najčešći tip fibroida.
 - Subserozni fibroidi: Subserozni fibroidi izrastu van materice i mogu biti velikih veličina. Ponekad fibroidi se mogu granati i dostići druge organe.
 - Submukozni fibroidi: Submukozni fibroidi izrastu unutar materice. Oni predstavljau samo 5% svih fibroida u materici.

Kod koga se mogu pojaviti fibroidi u materici?
Fibroidi u materici mogu pogoditi svaku ženu bilo koje starosti. Zapravo, ako doktor pogleda detaljno u toku pregleda, verovatno može da uoči mali fibroid kod skoro svake žene. Međutim, neke žene su izložene povećanom riziku od nastanka fibroida u materici. Žene od 20-50 godina starosti će verovatno razviti veće fibriode. Žene koje vode poreklo iz Afrike će verovatno razviti fibroide.


Uzroci fibroida u materici
Sigurno se pitate zašto fibroidi uopšte nastaju. Još uvek ne postoji opšta saglasnom u vezi sa uzrokom razvoja fibroida. Neke žene prosto imaju genetske predispozicije za razvoj fibroida. Fibroidi mogu nastati kao posledica rada hormona. Reproduktivni hormoni, kao što su to estrogen i progesteron, mogu stimulisati razvoj ćelija i uzrokovati formiranje fibroida. U toku trudnoće, pojačano lučenje hormona može izazvati porast veličine fibroida. Nakon trudnoće i u toku menopauze, većina fibroida se skupljaju, usled nedostatka hormona.

Simptomi fibroida
Kod većine žena, fibroidi ne ispoljavaju simptome niti imaju neželjena dejstva. Mnoge žene ne znaju da uopšte imaju fibroide do perioda trudnoće. Međutim, krupniji fibroidi mogu izazvati neugodne simptome. Mogući simptomi su:

 - Produžene menstruacije
 - Obilno krvarenje
 - Bolovi u toku seksualnog odnosa
 - Zatvor (konstipacija) ili nadimanje
 - Bolovi u leđima i nogama
 - Bolovi ili pritisak u karlici

Komplikacije vezane za trudnoću
Iako obično dođe do porasta veličine fibroida, fibroidi obično ne izazivaju nikakve simptome. Neke žene ispoljavaju blage simptome, naročito bolove u karlici i blago krvarenje. Ovo se dešava zbog torzije ili degeneracije fibroida, kada fibroid počne da se grana i uvija. Međutim, većina trudnica neće ni znati da fibroidi postoje.

Većina trudnica koje imaju fibroide neće iskusiti nikakve komplikacije u toku trudnoće. Međutim, fibroidi blago povećavaju rizik od pobačaja i prevremenog porođaja u toku trudnoće. Povremeno, komplikacije mogu nastati ukoliko se fibroidi uvećaju. Komplikacije su:

 - Postporođajno krvarenje
 - Opstrukcija porođaja (ako fibroid izraste u porođajnom kanalu)
 - Malprezentacije ploda (ponekad fibroidi izrastu unutar materice tako da je beba u nezgodnom položaju)
 - Prekinut porođaj
 - Porođaj carskim rezom

Lečenje fibroida
U toku trudnoće, ne preporučuje se lečenje fibroida. Doktor će pratiti razvoj fibroida kako bi predvideo moguće komplikacije. Ako imate bolove, probajte da ležite ili da stavljate kocke leda kako bi taj predeo utrnuo. Lečenje će nastupiti odmah ako obilno krvarite ili imate jake bolove.

Nakon trudnoće, fibroidi se smanjuju, i verovatno neće prouzrokovati nikakve probleme. Ako i dalje imate simptome, postoje tretmani koji se koriste u lečenju fibroida.

Tretmani su:
 - Ablacija fibroida
 - Hirurški zahvat kako bi se otklonili fibroidi
 - Histerektomija fibroida
 - Primena odgovarajućih lekova kako bi se smanjili fibroidi

Trenutni odeljak: Trudnoca & PorodjajTrudnoca
POGLEDAJTE JOS:


2009-05-23.  | 

Kako se prave bebe? (II deo)

Usađivanje
Oplođena jajna ćelija, nakon oplodnje kreće na trodnevno putovanje prema materičnoj šupljini. Jajovod joj kontrakcijama i trepljama pomaže da pređe ovo rastojane a za to vreme ona će početi svoju deobu. Kad stigne do materične duplje to je već formirani embrion koji će morati još dva do tri dana da pluta u materičnoj tečnosti dok sluzokoža ne bude spremna da ga prihvati.2007-04-05.  | 

Krvarenje iz nosa i desni

Koagulacija krvi se menja za vreme trudnoce i mnogim trudnicama se dogadja da im desni krvare dok >peru zube. Tokom trudnoce su desni osetljivije, tako da je bolje da koriste meksu cetkicu za zube. Obratite se zubaru da vam ukloni kamenac, jer je to pravo leglo mikroba. Mozete isprati usta rastvorom koji se kupuje u apoteci a namenjen je tome.2007-03-17.  | 

Culo ukusa i mirisa

Videli smo da beba svakoga dana u nekoliko navrata guta plodovu vodu. Tom prilikom oseca i njen ukus i danas se zna da su bebine sposobnosti da oseti ukuse velike, jer dolazi na svet sa brojnim gustativnim papilapama koje joj prekrivaju jezik.2008-12-17.  | 

Prevozna sredstva u trudnoći

Prevozna sredstva u trudnoćiDa li je bezbedno putovati avionom u prvom i drugom tromesečju?
Ako trudnoća ima normalan tok bez problema kao sto su dijabetes, visok krvni pritisak ili opasnost od prevremenog porođaja, avion je idealno prevozno sredstvo. U svakom slučaju, pre polaska treba da konsultujete lekara koji vodi vašu trudnoću. Inače, drugo tromesečje (od 14 do 27 nedelje) je najpogodnije vreme za putovanje, pošto se i vi tada obično najbolje osećate: prestale su mučnine, imate višak energije, šanse za spontani pobačaj su male.2010-12-30.  | 

Testovi i pregledi u trudnoći

Testovi i pregledi u trudnoćiSvaka trudnica brine o zdravlju i razvoju svoje bebe. Da bi sve bilo kako treba i trudnoća se bezbrižno iznela do kraja, neophodno je uraditi nekoliko testova. Pošto je tehnologija toliko napredovala, sada je moguće ustanoviti ono na šta se nekada čekalo do samog porođaja.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS