MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2006-06-25. 11 praktičnih saveta za pomoć u prvim danima

1. Nakon što prestanete široko povijati dete, nemojte se odmah odreći tetra pelena. Dobro će vam doći pri prvim pokušajima dohrane, jer njima možete omotati celo dete. Delotvornije će štititi dečju odeću od portikle.

2. Svu dečju odeću obavezno operite deterdžentom i potpuno isperite. Kako biste bili sigurni da ste odeću isprali u potpunosti, u mašini ponovite program ispiranja. Obavezno svu odeću ispeglajte kako biste smanjili i najmanju mogućnost prisustva bakterija i spremite u prethodno temeljno očišćen deo predviđen za dečju odeću.

3. Ne morate nužno bogato opremiti dečji kutak i ne pretrpavajte ga igračkama, jer bebi igračke u prvo vreme nisu važne. Bebu svakako odmaknite od izvora toplote, prozora ili promaje. Sobna temperatura u kojoj dete boravi mora biti oko 20-22°C, a u prostoriji gde se kupa oko 24-26°C. Sobu u kojoj dete spava provetravajte barem jednom dnevno, a ako imate centralno grejanje potrudite se da vazduh bude vlažan, pa zbog toga stavljajte na radijatore posude s vodom. Ako nemate mogućnost da bebu sklonite u drugu sobu za vreme provetravanja, stavite čebence na ogradicu i na taj način ćete sprečiti direktno strujanje vazduha.

4. Upotreba eteričnih ulja na dečjoj koži nije dopuštena, ali, ako želite, možete nabaviti lampu za etrična ulja i u dečjoj sobi stavljati eterično ulje borovine u vodu lampe koju zagrevamo svećama. Isparavanjem vode pomešane s eteričnim uljem borovine stvorićete vazduh sličan onome u borovoj šumi i olakšati prohodnost bebinih disajnih puteva.

5. Pelene danju menjajte što češće, a obavezno posle svake stolice. Time ćete izbeći crvenilo i upalu. Pri svakom menjaju pelena dobro očistite guzu i genitalije: da li želite pritom upotrebiti vlažne dečije maramice i blagi dečiji sapun odaberite sami. Važno je održavanje potpune higijene.

6. Uzglavlje krevetića u kome dete spava podignite pomoću kutija ili knjiga otprilike 10cm od površine. Tako ćete detetu olakšati disanje. Taj savet daju i pedijatri u ordinacijama, a zlata vredi pogotovo ako se dete prehladi. Kako biste sprečili dete da spava samo na jednoj strani, dobro će vam poslužiti smotani peškiri u obliku valjka kojima mu podupirete leđa, što će ga primorati da spava na bočnoj strani. Naravno, menjaćete strane pri svakom sledećem spavanju.

7. Svoje životne navike ne morate skroz promeniti, osim, naravno, ako je reč o pušenju. Uobičajene dnevne aktivnosti kao što su upaljen TV ili radio, slobodno hodanje, razgovor, zvonjava telefona - nemojte izbegavati. Prinova je došla u kuću, ali to ne znači da se potpuno morate podrediti detetu. Ono će spavati zato što mu se spava i nikakva vaša dnevna aktivnost to neće omesti. Naprotiv, ako stvorite neprirodnu tišinu svaki put kad dete spava, činite i sebi i njemu medvjeđu uslugu. Razmislite, hoćete li i tokom sledećih meseci moći tako živeti?

8. Noć se razlikuje od dana i najbolje je da dete odmah počne primećivati razliku. Neke majke po noći ne razgovaraju s decom, ne igraju se, hrane ga u potpunoj tišini i tami, a čak ga i ne presvlače. U današnje vreme, ako dete nema nadraženu guzu, pelene koje su dostupne na našem tržištu sasvim su dobre i detetu neće biti ništa ako ga ne presvučete šest sati tj. tokom noći. Po danu, dok presvlačite dete i hranite ga, pričate s njim, igrate se. Na taj način beba će od prvih dana naučiti razliku između dana i noći, a posledica će biti da će dete ubrzo prespavati celu noć, jer će i samo zaključiti kako je po noći dosadno. Ista pravila vrede i pri uspavljivanju. Potpuno nam je jasno da je nemoguće odoleti malom detetu, ali ako ga svaki put uspavljujete na rukama, razmislite koliko će vam to biti praktično idućih mnogih meseci koji slede.

9. Svaki put kad dete plače, to ne mora biti pokazatelj gladi, iako to najčešće jeste. Ono plače zato što su mu pelene možda mokre ili mu smeta svetlost, buka, naglo podizanje.. Razloga može biti bezbroj, ali vi ćete ih uskoro i sami moći prepoznati. Plač zbog gladi je specifičan - počinje s kratkim javljanjima, a uskoro prelazi u plač koji postaje sve glasniji i glasniji, pa čak prelazi i u vrištanje. Ne bojte se da ga nećete prepoznati - čim ga čujete znaćete da je beba gladna. Znajte, beba ne plače zato što je bezobrazna i ne gnjavi da bi vam napakostila. Svaki dečji plač ima svoj uzrok, a na vama je da ga otklonite. Uz malo prakse i vere u sebe, brzo ćete shvatati uzrok plača i otklanjati ga.

10. Ako morate otići od kuće, ostavite svoje izmuzeno mleko za slučaj da beba ogladni. Možete ga čuvati u frižideru, a zagrevajte ga u istoj flašici u kojoj ga čuvate i to stavljajući u posudu s vodom koju potom zagrevate do ključanja. Zatim izmuzeno mleko ohladite (najbrže ćete to učiniti stavljajući flašicu pod mlaz hladne vode), proverite temperaturu na podlaktici i dajte bebi. Adaptirano mleko daje se odmah nakon spremanja i zabranjeno je podgrevanje. Sve što ostane u flašici, ako beba ne pojede, baca se.

11. Kad sterilišete flašice i varalice, a to morate raditi svakako tokom prve godine, ne morate nužno nabavljati sterilizator. Možete sve staviti u posudu punu vode, dodati malo alkoholnog sirćeta koji će neutralizovati kamenac i zagrevati do ključanja. Nakon pet minuta flašice i varalice su sterilisane, a potom ih ostavite na prethodno pripremljeno mesto i prekrijte čistom krpom.

Članak ustupljen sa: www.RoditeljPortal.com  

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2012-06-18.  | 

Depresija, koja nastane kao posledica pobačaja, može trajati i posle normalne trudnoće i porođaja

Depresija, koja nastane kao posledica pobačaja, može trajati i posle normalne trudnoće i porođajaPobačaj je očigledan uzrok depresije kod mnogih žena, ali ta depresija može biti prisutna i pošto narednu trudnoću iznesete do kraja i rodite zdravu bebicu, zaključak je stručnjaka koji su sproveli istraživanje na ovu temu.

Ispitivali su oko 13 000 žena koje su imale spontani ili rodile mrtvo dete. Oko 13% je patilo od depresije i 3 godine pošto su rodile zdravu bebu. 19% žena koje su imale 2 ili više pobačaja su bile depresivne.2008-10-30.  | 

Postporođajna iscrpljenost

Postporodjajna iscrpljenostUmorni ste? Ili samo iscrpljeni? To su jedne od najčešćih pritužbi novopečenih mama. Ne samo da vam je telo prošlo kroz neverovatan fizički izazov – porođaj, već sada i brinete o novorođenčetu kome je potrebna hrana, promena pelena i neprestana pažnja. Nažalost, iscrpljenost može trajati mesecima u zavisnosti od toga koliko dobro vaša beba spava i koliko ste vi dobri u aktivnosti „dremni kad god možeš“. Većina novopečenih mama se oseća bolje posle perioda od dva do tri meseca.2010-12-23.  | 

Soja je veoma dobra za zdravlje

Soja je veoma dobra za zdravljeSkorašnje studije su pokazale da žene koje redovno konzumiraju soju smanjuju verovatnoću dobijanja raka materice i jajnika za 40%. Istraživanje je obuhvatilo oko 160 000 žena, uključujući 2% žena koje su imale jedan od ova dva tipa raka. Otkrića ukazuju na to da se kod onih, koje su redovno u svojoj ishrani imale soju ili sojine proizvode, rizik od raka znatno smanjuje.2007-01-26.  | 

Povezanost majke i bebe koja sisa

Vasa odluka da dojite bebu je savrsena, ali ima trenutaka kada cete se i kajati. Ne gubite samopouzdanje jer su mnoge majke uspele da odrze svoj nacin druzenja sa prijateljima van kuce iako su dojile bebe.2014-06-15.  | 

Šta poneti od lekova na letovanje?

Šta poneti od lekova na letovanje?Stiglo je leto. Škola je završena, a počinje i vreme odmora. Prva asocijacija - MORE! Da li se deca nečemu više raduju?! Ipak, vreme provedeno na letovanju je vreme kada ste daleko od kuće i potrebno je da imate sve neophodne stvari uz sebe. Bez lekova nema mrdanja iz kuće.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS