MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2012-02-26. Kako razvod utiče na dečake?

Kako razvod utiče na dečake?Postoji veliki broj istraživanja o dugoročnom uticaju razvoda na decu, a posebno na dečake. Neki stručnjaci su mišljenja da razvod i život sa jednim roditeljem trajno oštećuje decu dok drugi smatraju da deca razvedenih ili rastavljenih roditelja ne trpe nikakve trajne posledice. Istina je, nesumnjivo, negde između ova dva mišljenja.

Istina o razvodu
U idealnom svetu, dečak živi sa ocem i majkom, ima osećaj pripadnosti i važnosti i uči se sposobnosti i kompetentnosti dok raste. (Očigledno je da dečaci koji žive sa oba roditelja, ne iskuse uvek ovako idealnu situaciju!) Kada roditelji ne žive više zajedno, život za dečaka postaje komplikovaniji, ali ne i nemoguć.

Zaista postoje rizici koji se odnose na odrastanje bez jednog roditelja:

- Dečaci će pre besno reagovati na razvod, pokazaće svoje nezadovoljstvo kroz probleme u učenju, dangubljenje ili agresivno ponašanje u odnosu na devojčice,  koje mogu pokušati da udovolje odraslima tako što će potisnuti osećanja.

- Dečaci će pre patiti od depresije ako otac napusti dom, posebno ako sa njim ne mogu provoditi onoliko vremena koliko žele.

- Dečaci se mogu udaljiti od majke s obzirom da ona mora raditi duže kako bi obezbedila svoju porodicu i uspešno vodila domaćinstvo.

- Dečaci mogu preuzeti na sebe krivicu zbog razdora u porodici.

Bitno je pomena da mnogi negativni efekti razvoda imaju veze sa ekonomijom. Muškarci su u većoj mogućnosti da održavaju svoj standard nakon razvoda dok žene (koje još uvek u velikoj meri dobijaju starateljstvo nad decom) smatraju da njihov ekonomski standard poprilično padne. Selidba u manje sigurna naselja i škole može doprineti pogoršanju problema koje dečaci imaju nakon razvoda. Od krucijalne je važnosti da očevi nastave pružati emocionalnu i finansijsku podršku svojim sinovima nakon razlaza sa suprugom.

Podstaknite pokazivanje osećanja
Dečaci često kriju svoja osećanja kako bi izgledali što muževnije. Iz želje da zaštite svoje roditelje, neće govoriti o svom bolu, patnji, besu, brizi ili će ta osećanja pokazati kroz loše ponašanje. Jedan od najboljih načina da pomognete svom sinu da prebrodi problem je da mu pomognete da prepozna svoja osećanja i govori o njima. Stavite mu do znanja da ćete, ma koliko umorni ili nervozni bili, uvek imati vremena da ga saslušate.

Vaš stav je jedan od veoma bitnih faktora u prilagođavanju dece na razvod. Ako se smatrate žrtvom i tražite nekoga na koga možete svaliti svu krivicu, Vaš sin će usvojiti ta ubeđenja. Ako se suočite sa izazovima, potražite pomoć i date sve od sebe da krenete sa novim životom, Vaš sin će učiti od Vas.

Razvod predstavlja vrstu gubitka za sve članove u porodici. Patićete i Vaš sin će, ali možete pomoći jedno drugom tako što ćete biti jedno uz drugo, gledati na pozitivnu stranu i držati se optimizma i vere. Ne pokušavajte „srediti“ sinovljeva osećanja: ne možete to uraditi ma koliko ga voleli. Ipak, možete mu ponuditi razumevanje, ohrabrenje i podršku. Jednom je jedna mudra osoba rekla da je porodica svaki krug ljudi koji se voli međusobno. Trebalo bi da se postarate da Vaš sin uvek ima porodicu koja ga voli.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-11-27.  | 

Brak: Ne bežite od prošlosti

Brak: Ne bežite od prošlostiStvarate prošlost od trenutka kada započnete vezu sa partnerom. Uspomene koje stvarate su Vaše i samo Vaše. Kada prolazite kroz teške trenutke, prisetite se onih lepih koje ste proveli zajedno. Prošlost može biti najbolji učitelj. Iskoristite svoja iskustva kako bi naučili na greškama i sprečili da se ponove ubuduće.2008-05-17.  | 

Osećati se dobro u svom telu i tokom trudnoće

Bilo da ste maštali o drugom stanju već godinama ili vas je saznanje o trudnoći potpuno iznenadilo, verovatno ste već zamišljali kako će vas trudnoća promeniti. Možda se radujete promenama na svom telu dok se beba bude razvijala – a možda ih se i užasavate. Ako ste zabrinuti da ćete trudnoćom izgubiti svoj dobar izgled, podsetite se da postoji veoma dobar razlog: Stvarate novo ljudsko biće! Sa tim na umu, evo nekoliko predloga kako da ublažite svoju devetomesečnu metamorfozu.2011-04-21.  | 

Da li ću voleti drugo dete kao prvo?

Možda se nećete vezati odmah
Da li ću voleti drugo dete kao prvo?Kada se rodi prvo dete, osećate neku vrsu magične povezanosti u trenutku dok ga držite. Ako to ne osetite sa drugim detetom, pomislićete da ste najgora majka na svetu. Drugačije jeste sa drugim detetom jer ništa ne može da se uporedi sa osećajem kada prvi put postanete majka. Ipak, posle određenog vremena, mlađe dete pronađe put do Vašeg srca i prosto ne možete zamisliti život bez njega.2011-03-11.  | 

Kako prestati sa hrkanjem?

Kako prestati sa hrkanjem?Ukoliko partner hrče, to ne samo da Vam ne dozvoljava da se naspavate već može uticati da se osećate loše.

Skoriji izveštaj je pokazao da osobe, koje ne mogu da spavaju usled neke buke, imaju povećane šanse da pate od hipertenzije (povećanog krvnog pritiska). Što jače hrče, to se više povećava krvni pritisak. Buka čak i ne mora da Vas probudi.2013-07-02.  | 

Visokoproteinska ishrana pomaže u kontroli apetita

Visokoproteinska ishrana pomaže u kontroli apetitaOsobe koje povećaju unos proteina mogu iskusiti poboljšanje u kontroli apetita. Naučnici su sproveli studiju u kojoj su učestvovale dve grupe gojaznih muškaraca i oni su jeli 25% i 14% kalorija samo od proteina. Ukupni broj kalorija iz svih ostalih grupa je bio isti za sve.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS