MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-16. Šumovi na srcu

Šumovi na srcuŠumovi su zvuci koje pravi srce. Kretanje krvi kroz srce pravi zvuk. Doktor ga čuje kad postavi stetoskop na grudi. Tip zvuka koji pravi srce će pomoći lekaru da odredi da li postoji problem i ako postoji, koje je prirode.

Šum na srcu je jako česta pojava kod dece. Oko 50% zdrave dece ima šum na srcu. U stvari, šum se može čuti kod svakog deteta u nekom dobu ranog detinjstva. Pre se čuje kada je dete uzbuđeno ili ima temperaturu. Neki šumovi su normalni dok ostali ukazuju na srčane probleme. Tek 1 u 100 slučajeva ukazuje na kardijalne probleme.

Šumovi na srcu se određuju na skali od 1 do 6. Ako je 1 onda se jedva čuje, a ako je 6 onda je veoma glasan.

Šta su bezazleni šumovi?
Oni se još nazivaju funkcionalni ili fiziološki šumovi. Ne predstavljaju problem deci i nije potreban tretman. Obično se čuje između 2. i 6. godine. U ovom dobu ih je lakše čuti nego kada je dete malo.

Ako se otkrije da dete ima fiziološki šum, to znači da je zdravo, da nije potrebno nikakvo lečenje niti ukidanje fizičkih aktivnosti. To nije znak da će dete imati neku od bolesti srca kasnije u životu.

Na koji način lekar odlučuje da li je u pitanju bezazleni šum ili ne?
Doktor će proveriti da li se šum čuje unutar srca, tip buke koji pravi, da li se menja kada se dete pomeri i kada se dešava u toku procesa kucanja srca tako što će putem stetoskopa slušati srce. Najčešće je to dovoljno, a retko kad se dete šalje na dalja ispitivanja.

Šta može ukazati na ozbiljan šum na srcu?
Lekar se zabrine ukoliko pored šuma postoje i drugi simptomi. To uključuje cijanozu ili poteškoće sa disanjem i jelom. Kada bi snimak pokazao uvećano srce, lekar bi odmah sredio da se radi ehokardiogram ili elektrokardiogram. Ukoliko postoji srčani problem, to je već posao za kardiologa.

Šta uzrokuje ozbiljne šumove?
Ozbiljni šumovi su posledica srčanih mana, npr. srčani zalisci ne rade kako treba ili postoje rupe u zidovima srca.

Kako se tretiraju?
Kada lekar završi sa testovima, uspostaviće dijagnozu i reći Vam je. Ako je šum bezazlen, nema potrebe za lečenjem. Ukoliko je šum znak ozbiljnijeg problema, lekar će razgovarati sa Vama o prirodi problema i opcijama lečenja.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-12.  | 

Da li intolerancija na gluten izaziva ekcem?

Da li intolerancija na gluten izaziva ekcem?Intolerancija na gluten ili pšenicu povlači set simptoma- naduvenost, isperutane uši i glavu, razdražljivost, nervozu i umor. Neki pacijenti su primetili da dok imaju ove simptome, prisutni su ekcem i psorijaza. Čitajući priznatu literaturu na tu temu, mnogi su došli do zaključka da je u pitanju intolerancija na hranu.2010-08-08.  | 

Perut kod dece

Šta je perut?
Perut kod decePerut predstavlja normalno skidanje (perutanje) kože. Na većoj površini, ljuskice odumrlih ćelija neprimetno padaju, ali se mogu gomilati u kosi. Ovo je normalan proces koji se tokom čitavog života odvija na koži. Perut nije zarazna.2010-12-01.  | 

Upozorenje vezano za ribu i živu

Upozorenje vezano za ribu i živuRiba je zdrava, zar ne?

Naravno. Dobar je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, što je čini jako pogodnom za ishranu čoveka.

Postoji veoma velika verovatnoća da je riba koju jedete Vi i Vaše dete zaražena živom, što može naškoditi nerođenoj bebi (ukoliko ste trudni) ili malom detetu.2010-09-22.  | 

Urastanje noktiju

Urastanje noktijuUkoliko kod svog deteta primetite otok, crvenilo i osetljivu kožu u uglu nokta na nozi, znajte da je u pitanju urastanje istog. Može se javiti na svim nožnim prstima, ali najčešće na palcu. Bočna ivica nokta urasta u kožu i potkožno tkivo i na taj način stvara probleme. Nokat urasta usled nošenja neudobne obuće i nepravilnog sečenja noktiju. Potrebno je nekoliko nedelja da upala nestane.2011-05-03.  | 

Šestogodišnje dete se žali na bol u butini

Šestogodišnje dete se žali na bol u butiniNeobična je pojava da se šestogodišnje dete žali na bol u butini. Mišići butine nisu mišići koji mogu boleti od velike aktivnosti. Ako Vaše dete trpi bol, a mislite da je u pitanju problem, moramo priznati da ste u pravu. Ako ste gotovo sigurni da dete nije doživelo ikakvu povredu, nema modrica ni otoka na mestu koje boli, moramo razmotriti i druge mogućnosti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS