MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-16. Šumovi na srcu

Šumovi na srcuŠumovi su zvuci koje pravi srce. Kretanje krvi kroz srce pravi zvuk. Doktor ga čuje kad postavi stetoskop na grudi. Tip zvuka koji pravi srce će pomoći lekaru da odredi da li postoji problem i ako postoji, koje je prirode.

Šum na srcu je jako česta pojava kod dece. Oko 50% zdrave dece ima šum na srcu. U stvari, šum se može čuti kod svakog deteta u nekom dobu ranog detinjstva. Pre se čuje kada je dete uzbuđeno ili ima temperaturu. Neki šumovi su normalni dok ostali ukazuju na srčane probleme. Tek 1 u 100 slučajeva ukazuje na kardijalne probleme.

Šumovi na srcu se određuju na skali od 1 do 6. Ako je 1 onda se jedva čuje, a ako je 6 onda je veoma glasan.

Šta su bezazleni šumovi?
Oni se još nazivaju funkcionalni ili fiziološki šumovi. Ne predstavljaju problem deci i nije potreban tretman. Obično se čuje između 2. i 6. godine. U ovom dobu ih je lakše čuti nego kada je dete malo.

Ako se otkrije da dete ima fiziološki šum, to znači da je zdravo, da nije potrebno nikakvo lečenje niti ukidanje fizičkih aktivnosti. To nije znak da će dete imati neku od bolesti srca kasnije u životu.

Na koji način lekar odlučuje da li je u pitanju bezazleni šum ili ne?
Doktor će proveriti da li se šum čuje unutar srca, tip buke koji pravi, da li se menja kada se dete pomeri i kada se dešava u toku procesa kucanja srca tako što će putem stetoskopa slušati srce. Najčešće je to dovoljno, a retko kad se dete šalje na dalja ispitivanja.

Šta može ukazati na ozbiljan šum na srcu?
Lekar se zabrine ukoliko pored šuma postoje i drugi simptomi. To uključuje cijanozu ili poteškoće sa disanjem i jelom. Kada bi snimak pokazao uvećano srce, lekar bi odmah sredio da se radi ehokardiogram ili elektrokardiogram. Ukoliko postoji srčani problem, to je već posao za kardiologa.

Šta uzrokuje ozbiljne šumove?
Ozbiljni šumovi su posledica srčanih mana, npr. srčani zalisci ne rade kako treba ili postoje rupe u zidovima srca.

Kako se tretiraju?
Kada lekar završi sa testovima, uspostaviće dijagnozu i reći Vam je. Ako je šum bezazlen, nema potrebe za lečenjem. Ukoliko je šum znak ozbiljnijeg problema, lekar će razgovarati sa Vama o prirodi problema i opcijama lečenja.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-08-10.  | 

Trovanje hranom

Trovanje hranomHrana u frižideru je imala čudan miris, ali mališan je ipak pojeo. Toliko je bio gladan da je nije ni podgrejao. Par sati kasnije je počelo da mu biva muka, kao da se talasi bola smenjuju u stomaku. Neko vreme bola nije bilo, ali se brzo vratio i čak je dete povraćalo.

Ovo dosta liči na znake trovanja hranom. Objasnite detetu da niko ne stavlja otrov u hranu, već su se bakterije razmnožile i one su krive zbog njegovog lošeg stanja. Trovanje može imati blaži oblik i trajati vrlo kratko ili može biti ozbiljnije. Najbolje rešenje je da saznate kako da izbegnete trovanje.2011-09-20.  | 

Uporan kašalj

Uporan kašaljVirusna respiratorna infekcija je najčešći uzrok kašlja i kijavice kod beba. Simptomi mogu biti niža temperatura, zapušen nosić, suzave oči i nervoza. Ako vodite bebu u jaslice, još više je podložna virusnim infekcijama. Nije neobično za kašalj da se razvuče na par nedelja. Ponekad beba dobije infekciju za infekcijom i čini Vam se da kašalj i prehlada mnogo dugo traju.2011-09-05.  | 

Povreda nosa

Povreda nosaKada Vas neko udari u nos, obično pođe krv, nos poplavi i naduje se. U većini slučajeva ne dođe do preloma. Čak i da dođe, snimanje ne pomaže zbog otoka. Poželjno je da se sačeka 5 dana da spadne otok, a potom otići kod lekara ukoliko se primeti nešto drugačije u vezi sa nosem. Ako je u pitanju blag prelom, zahvat je najbolje uraditi nakon nekoliko dana, a ako je ozbiljan prelom, zahvat se radi istog dana.2011-06-01.  | 

Kupiti naočare za mališana

Kupiti naočare za mališanaMale naočare su neodoljivi detalj na svakom mališanu, ali pri kupovini istih treba voditi računa o dosta stvari pored toga da li su lepe ili ne- ovaj dodatak je jako bitan za dečije zdravlje i sigurnost. Budući da velika izloženost suncu povećava rizik od katarakte kasnije u životu, Vašem detetu je potreban par dobrih naočara kako bi zaštitilo svoje okice. Stoga, potrebno je da dete nosi naočare kada god je napolju, posebno između 10h i 15h kada je sunce najjače.2009-02-23.  | 

Vitamini u pedijatriji

Vitamini u pedijatrijiVitamini su složena organska jedinjenja od izuzetnog značaja za brojne procese u ljudskom organizmu. Ime im potiče od latinske reči vita, vitae, što znači život. Prvu supstancu ove vrste, vitamin B1, otkrio je 1912. godine Kazimir Funk, poljski biohemičar. U narednom periodu otkriveni su i ostali vitamini, ukupno njih 20, koji se, prema rastvorljivosti dele na one koji su rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni) i one koje se rastvaraju u mastima (liposolubilni). U hidrosolubilne vitamine spadaju vitamini B-kompleksa i vitamin C, a u liposolubilne A, D, E i K.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS