MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR








 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-13. Celijakija

CelijakijaDete se ne oseća dobro. Ne voli da jede. Nametljivo je i mrzovoljno. Čini se kao da uvek ima kašastu stolicu. Ne raste koliko treba. Najviše biste voleli da jede i raste, kao sva ostala deca.

Šta je celijakija?
CelijakijaTo je bolest koja se odnosi na osetljivost na gluten, protein koji se primarno nalazi u pšenici, pirinču i ječmu. Imuni sistem reaguje na gluten tako što oštećuje sluzokožu tankog creva. Oštećeno crevo ne može normalno da apsorbuje i vari hranu.

Gluten se nalazi u većini obrađene i proizvedene hrane tako da uzročnici bolesti često prođu nezapaženo dok na kraju neko ne sedne i ne složi sve kockice i uspostavi dijagnozu.

Ko može da oboli od celijakije?
Lekari nemaju tačnu informaciju koliko ljudi ima ovu bolest, ali se procenjuje da je zaista česta.

Genetski se nasleđuje. Najviše pogađa Evropljane. Više je prisutna u porodicama gde članovi boluju od dijabetesa i reumatoidnog artritisa. Potrebno je da nešto iz okoline pokrene bolest kod onih koji su podložni.

Celijakija se ne ispoljava dok se gluten ne uvede u ishranu. Simptomi počinju iizmeđu 6. meseca i 2. godine mada se mogu ispoljiti u 6. ili 60. godini. Dešava se da prođe dosta vremena od trenutka kada se pojave simptomi i trenutka kada se uspostavi dijagnoza.

Koji su simptomi?
Ozbiljnost nedovoljne apsorpcije i simptoma u velikoj meri varira.

Neka deca ne uspevaju da dobiju na težini i rastu, povraćaju, imaju dijareju, pad mišićnog tonusa praćen naduvenošću stomaka, što su vrlo ozbiljni simptomi dok druga deca imaju blage simptome kao što su mrzovoljnost, umor ili razdražljivost. Većina ima simptome između.

Simptomi se dešavaju u različitim kombinacijama. Iako je ovo bolest koju karakterišu dijareja i stolica neprijatnog mirisa, deca mogu povraćati i ne uspevati da se ugoje.

Ovo može otežati postavljanje dijagnoze iako se lako može pretpostaviti o čemu se radi. Roditelji su često frustrirani što ne dobijaju odgovore dok se ne uspostavi dijagnoza.

Da li je celijakija zarazna bolest?
Iako simptomi počinju da se ispoljavaju nakon virusnog gastroenteritisa, celijakija nije zarazna bolest.

Koliko traje?
Ovo je doživotno stanje. Tretman uspešno otklanja simptome dokle god se dete/osoba pridržava ishrane koja ne sadrži gluten.

Kako se uspostavlja dijagnoza?
Kada se posumnja na celijakiju, potrebno je uraditi testove krvi. Iako su raniji testovi bili krajnje nepouzdani, sada su se znatno pobošljali.

Dijagnoza se najpouzdanije uspostavlja pomoću endoskopije i biopsije tankog creva dok je dete još uvek na ishrani koja ne sadrži gluten.

Kako se bolest leči?
Tretman je ishrana koja nikako ne sadrži gluten. Sluzokoža creva će se oporaviti već za 3 dana, a potpuno ozdravljenje sledi za nedelju dana.

Ipak, ne smete zaboraviti da je dijeta bez glutena doživotna. Gluten nije obavezan hranljivi sastojak. Ne nalazi se u voću, povrću, ribi, mesu, mleku, jajima i siru. Nalazi se u kao sastojak ili u tragovima većine obrađene hrane. Proizvodi koji ne sadrže gluten su dostupni u svim prodavnicama i marketima.

Odlazak dijetetičaru je jako pametan izbor. Dete mora da uzima dodatke ishrani, vitamine i gvožđe. Deci, sa ozbiljnom celijakijom, će biti potrebna dodatna medicinska terapija tokom prvih meseci kako bi se regulisao rast.

Da li se bolest može sprečiti?
Ishrana, koja ne sadrži gluten, sprečava nastajanje celijakije, ali dok se ne uspostavi dijagnoza niko je ne primenjuje.





Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje




POGLEDAJTE JOS:


2010-08-09.  | 

Vruć osip (Miliaria)

Šta je to vruć osip?

Vruć osip (Miliaria)To je osip kože koji se javlja u obliku sitnih, ružičastih plikova na leđima, vratu, licu ili grudima. Može se javiti i na prevojima. Osoba kod koje se razvije oseća svrab ili blago bockanje.

Šta je uzrok?
Vruć osip nastaje kada se začepe znojne žlezde. To se dešava mnogim mališanima kada je vreme toplo i vlažno jer znojne žlezde rade punom parom. Manja deca ga mogu dobiti u toku zime kada se soba mnogo zagreva, previše oblačite decu, a pritom ih mažete raznim kremama i mastima. (Masti začepljuju znojne žlezde.) Starija deca mogu dobiti osip od vežbanja.



2011-08-25.  | 

Štucanje

ŠtucanjeMnoge mame se sećaju kako je dete štucalo dok je još bilo u stomaku. Nekada je moguće i na ultrazvuku primetiti štucanje – kod mirnih i zdravih beba. Izgleda da je ovo mnogo više „problem“ roditeljima i starijoj deci nego bebama.

Šta je štucanje?
To su kratke, iznenadne kontrakcije mišića dijafragme. Može ga izazvati iritacija ili stimualcija bilo gde na putu do mozga, od freničnog živca do samog mišića dijafragme.



2008-05-18.  | 

Pad

Kad god beba padne - sa kreveta, kauča, stolice, iz kreveca - morate da je detaljno pregledate zbog mogućih povreda, posebno ako je pala na glavu ili leđa. Proverite da li vaša beba ima neke ozbiljne povrede, da li je slomila neku kost, da li je zadobila potres mozga ili neku drugu unutrašnju povredu. Pad može biti veoma ozbiljna stvar ali pošto su bebine kosti meke, one se ne lome tako lako kao kod starije dece. Ako vam beba deluje u redu i ako se ponaša normalno, male su šanse da se ozbiljno povredila.



2011-04-21.  | 

Penicilinski šok

Šta je to anafilaktički šok?
Penicilinski šokTo je brza i ozbiljna alergijska reakcija koja je noćna mora svakom roditelju. Počinje tako što imuni sistem reaguje na bezazlene supstance kao da su ozbiljna pretnja za organizam. Ovo stanje podstiče oslobađanje histamina i ostalih hemikalija koje izazivaju veliki broj simptoma – neki od njih su opasni po život.



2008-04-21.  | 

Kako dati lek detetu

Dovoljno je loše to što je vaša beba bolesna, a vi morate i da smislite način kako da je prevarite da lek siđe do stomačića i da dole ostane. Većina beba će lakše progutati lek ako je u vidu tečnosti, ali ako vaša beba puno pljuje i bljucka, pitajte lekara da li isti lek postoji i u obliku tableta za žvakanje.




Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS