MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-12-13. Celijakija

CelijakijaDete se ne oseća dobro. Ne voli da jede. Nametljivo je i mrzovoljno. Čini se kao da uvek ima kašastu stolicu. Ne raste koliko treba. Najviše biste voleli da jede i raste, kao sva ostala deca.

Šta je celijakija?
CelijakijaTo je bolest koja se odnosi na osetljivost na gluten, protein koji se primarno nalazi u pšenici, pirinču i ječmu. Imuni sistem reaguje na gluten tako što oštećuje sluzokožu tankog creva. Oštećeno crevo ne može normalno da apsorbuje i vari hranu.

Gluten se nalazi u većini obrađene i proizvedene hrane tako da uzročnici bolesti često prođu nezapaženo dok na kraju neko ne sedne i ne složi sve kockice i uspostavi dijagnozu.

Ko može da oboli od celijakije?
Lekari nemaju tačnu informaciju koliko ljudi ima ovu bolest, ali se procenjuje da je zaista česta.

Genetski se nasleđuje. Najviše pogađa Evropljane. Više je prisutna u porodicama gde članovi boluju od dijabetesa i reumatoidnog artritisa. Potrebno je da nešto iz okoline pokrene bolest kod onih koji su podložni.

Celijakija se ne ispoljava dok se gluten ne uvede u ishranu. Simptomi počinju iizmeđu 6. meseca i 2. godine mada se mogu ispoljiti u 6. ili 60. godini. Dešava se da prođe dosta vremena od trenutka kada se pojave simptomi i trenutka kada se uspostavi dijagnoza.

Koji su simptomi?
Ozbiljnost nedovoljne apsorpcije i simptoma u velikoj meri varira.

Neka deca ne uspevaju da dobiju na težini i rastu, povraćaju, imaju dijareju, pad mišićnog tonusa praćen naduvenošću stomaka, što su vrlo ozbiljni simptomi dok druga deca imaju blage simptome kao što su mrzovoljnost, umor ili razdražljivost. Većina ima simptome između.

Simptomi se dešavaju u različitim kombinacijama. Iako je ovo bolest koju karakterišu dijareja i stolica neprijatnog mirisa, deca mogu povraćati i ne uspevati da se ugoje.

Ovo može otežati postavljanje dijagnoze iako se lako može pretpostaviti o čemu se radi. Roditelji su često frustrirani što ne dobijaju odgovore dok se ne uspostavi dijagnoza.

Da li je celijakija zarazna bolest?
Iako simptomi počinju da se ispoljavaju nakon virusnog gastroenteritisa, celijakija nije zarazna bolest.

Koliko traje?
Ovo je doživotno stanje. Tretman uspešno otklanja simptome dokle god se dete/osoba pridržava ishrane koja ne sadrži gluten.

Kako se uspostavlja dijagnoza?
Kada se posumnja na celijakiju, potrebno je uraditi testove krvi. Iako su raniji testovi bili krajnje nepouzdani, sada su se znatno pobošljali.

Dijagnoza se najpouzdanije uspostavlja pomoću endoskopije i biopsije tankog creva dok je dete još uvek na ishrani koja ne sadrži gluten.

Kako se bolest leči?
Tretman je ishrana koja nikako ne sadrži gluten. Sluzokoža creva će se oporaviti već za 3 dana, a potpuno ozdravljenje sledi za nedelju dana.

Ipak, ne smete zaboraviti da je dijeta bez glutena doživotna. Gluten nije obavezan hranljivi sastojak. Ne nalazi se u voću, povrću, ribi, mesu, mleku, jajima i siru. Nalazi se u kao sastojak ili u tragovima većine obrađene hrane. Proizvodi koji ne sadrže gluten su dostupni u svim prodavnicama i marketima.

Odlazak dijetetičaru je jako pametan izbor. Dete mora da uzima dodatke ishrani, vitamine i gvožđe. Deci, sa ozbiljnom celijakijom, će biti potrebna dodatna medicinska terapija tokom prvih meseci kako bi se regulisao rast.

Da li se bolest može sprečiti?
Ishrana, koja ne sadrži gluten, sprečava nastajanje celijakije, ali dok se ne uspostavi dijagnoza niko je ne primenjuje.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2013-03-02.  | 

Geografski jezik

Geografski jezikGeografski jezik je bolest jezika nepoznate etiologije. Javlja se najčešće u dečjem uzrastu i to dva puta češće kod devojčica nego kod dečaka. Mogući uzroci ovog oboljenja su: alergija, anemija, genetika, neadekvatni stomatološki radovi ili jak stres.2008-12-11.  | 

Zapušen nosić

Zapušen nosićŠta raditi sa zapušenim nosićem? Bebe ne znaju da dišu na usta, pa će teže gutati hranu i uzimati vazduh, dok će veća deca disati na usta, što nije prirodan put. Isto tako, zapušen nos povećava rizik od upale srednjeg uha, jer kada je nos zapušen, zapuši se i Eustahijeva tuba koja je kraća kod dece, pa tako nastaje infekcija srednjeg uha.

 2011-10-24.  | 

Akne kod beba

Akne kod bebaBeba ima akne od rođenja, a Vama smeta kako to izgleda? Razmišljate o načinima da ih uklonite?

Verujte, nestaće mada je nekada potrebno malo više vremena. Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje akne kod beba (koje se obično pojavljuju u drugoj, trećoj nedelji, mogu da traju i do četiri do šest meseci), ali najverovatnije su posledica Vaših hormona koji još uvek cirkulišu u bebinom sistemu. Te male mrlje se takođe mogu pripisati nezrelim znojnim žlezdama i porama koje se veoma lako zapuše.2006-11-21.  | 

Ujedi insekata

U vecini slucajeva insekti su bezopasni. Medjutim, ujed i njihove zaoke uvek izazovu bol i otok. Ponekad mogu i da prenesu neku alergijsku reakciju. Zato se potrudite da svoju bebu zastitite od buba i njihovih ujeda kad god to mozete. Drzite bebu dalje od mesta gde se okupljaju pcele, ose, strslljeni ili bumbari.2009-04-06.  | 

Beličasta skrama na očima i oko očiju

Beličasta skrama na očima i oko očijuBeličasta skrama na očima ili oko očiju bebe, koju mame znaju da primete u porodilištu ili po dolasku kući može da zbuni i uplaši. Pojava ove skrame može da znači početak neke infekcije, uglavnom konjuktivitisa, ali najčešće je reč o prolaznoj pojavi koja ne zahteva lečenje. Skrama najčešće nestane nakon redovne higjenske obrade očiju, što podrazumeva blago brisanje okica sterilnom gazom na koju je nakapan rastvor troprocentne borne kiseline.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS