MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-12-08. Dete gubi dah

Dete gubi dahGledate kako Vaše dete iznenada gubi dah, čak i poplavi... To je zaista zastrašujuće. Na sreću, gubitak daha nije opasan. Za oko minut, dete će ponovo početi normalno da diše. Bebe ili deca obično gube dah kada plaču, kada su ljuta ili uznemirena i kada im se desi mala nezgoda i nađu se u šoku. Tada će plakati, onda duboko udahnuti i zadržati dah. Ne rade to namerno- čak se čini da zadržavaju dah kao posledicu ogromnog gneva.

Koliko god da je zastrašujući, gubitak daha traje od 30 do 60 sekundi nakon kojih dete dođe do daha i počne da plače ili vrišti. Neki slučajevi gubitka daha su povezani sa anemijom, preciznije sa nedostatkom gvožđa u organizmu. Lekar može uraditi analizu krvne slike i utvrditi da li je ovo razlog.

Bebe do 6. meseca mogu ostajati bez daha. Oko 90% dece prestane da zadržava dah do šeste godine. Napadi se mogu dešavati nekoliko puta u toku dana ili jedanput godišnje. Gubitak daha ne dovodi do dugoročnih oštećenja. Ne postoji nijedan dokaz da štetno utiče na mozak.

Šta učiniti kad dete zadržava dah?
Evo nekoliko saveta kako da pomognete detetu kada ima napad gubitka daha:

- Ostanite mirni. Napad će verovatno proći za minut.
- Stavite dete da leži na bok i budite pored njega dok napad ne prođe.
- Ne stavljajte mu ništa u usta čak ni svoje prste misleći da mu tako olakšavate da dođe do vazduha. Možete ga držati za ruke i noge kako biste sprečili da se povredi ako počne da pravi nagle pokrete.
- Ne drmusajte dete. Ovo neće zaustaviti napad, a može izazvati povrede.
- Uverite sve prisutne da je bezopasno i da će brzo proći.
- Nekad dete može pasti i povrediti se prilikom napada i tada je najbolje da ga odvedete lekaru.

Obratite se lekaru prvi put kad dete doživi napad. Lekar će proveriti i ustanoviti stepen ozbiljnosti. Takođe konsultujte lekara ako je Vaše dete:

- mlađe od šest meseci, a gubi dah
- ima česte napade (više od jedanput nedeljno). Pitajte da li je anemija uzrok.Ako jeste, pitajte da li da dodate gvožđe ishrani.
- izgleda zbunjeno i pospano nakon napada
- trese se i u grču je više od jednog minuta i potrebno je dosta vremena da dođe sebi kad se napad završi. Ovde se možda ne radi o prostom gubljenju daha.

Sprečite sve ono što dovodi do gubljenja daha
Ne možete sprečiti napad, ali možete sprečiti situacije koje dovode do istog.

- Kada vidite da dete počinje da se ljuti, pokušajte da mu odvučete pažnju.
- Uverite decu da je sve u redu nakon što su se uplašili ili doživeli neki šok.
- Upozorite decu više puta ukoliko planirate nešto da menjate. Ovako se neće mnogo uplašiti kada dođe do promene.
- Naučite više o savladavanju izliva besa. Možda će biti potrebno da primenite nešto od toga što ste naučili ako vidite da izlivi besa mogu dovesti do gubitka daha.

Postoje dve vrste napada
- Jedan je cijanotičan napad koji je i najčešći. Tokom ovog napada deca plaču ili su uznemirena ili dolaze do daha i gube isti, a onda poplave, posebno oko usta.
- Drugi napad je bledi napad i on nije tako čest među decom. Deca tada ne moraju plakati. Duboko udahnu i zadrže dah – srce usporeno kuca i mogu biti bledi. Znojavi su i umorni nakon napada. Ko ima ovakve napade kao dete može se onesvešćivati kada bude tinejdžer ili odrastao čovek.

Tokom obe vrste napada deca se mogu onesvestiti. Neka deca prave nagle pokrete ili dožive slom, ali jako retko.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-21.  | 

Problemi u ponašanju i obrazovanje

Problemi u ponašanju i obrazovanjeMnogo je slučajeva kada vaspitači i profesori po prvi put skrenu pažnju roditeljima na ponašanje deteta. Deca koju je lako omesti, koja su nevoljna ili nisu u mogućnosti da sarađuju, prave probleme ne samo predavačima već i školskim drugovima. Roditelji nemirne dece treba da sarađuju sa profesorima i dečjim psihologom kako bi osmislili plan da ona izvuku najveću dobit iz obrazovanja.2010-12-20.  | 

Loše ponašanje

Loše ponašanjeSvako dete se loše ponaša s vremena na vreme. To je uvek uznemiravajuće za roditelje jer žele da budu savršeni roditelji savršenoj deci!

Postoji mnogo razloga iz kojih se deca neprimereno ponašaju i mnogo načina da roditelji to poprave.2010-11-15.  | 

Kako sprečiti svađu među decom?

Kako sprečiti svađu među decom?Nekim danima (možda i svim) osećate se kao sudija na bokserskom meču. Počev od toga ko će da gleda koji program na televiziji preko ko koga prvi dira u kolima, čini Vam se da postoji beskrajan niz stvari oko kojih se deca mogu svađati. Rivalstvo među decom može biti žestoko, iritirajuće, ali bez obzira kojeg su uzrasta klinci, ono će postojati.2011-02-25.  | 

Batine izazivaju agresivnost kod dece kasnije u životu

Batine izazivaju agresivnost kod dece kasnije u životuDa li batine mogu pretvoriti Vaše dete u nasilnu osobu? Skorašnja istraživanja dokazuju da mogu i pružaju roditeljima mogućnost da dva puta razmisle da li će upotrebiti batine u disciplini dece. Ako udarite dete s vremena na vreme u 3. godini, već u 5. će pokazati znake agresivnog ponašanja.2011-12-08.  | 

Dete gubi dah

Dete gubi dahGledate kako Vaše dete iznenada gubi dah, čak i poplavi... To je zaista zastrašujuće. Na sreću, gubitak daha nije opasan. Za oko minut, dete će ponovo početi normalno da diše. Bebe ili deca obično gube dah kada plaču, kada su ljuta ili uznemirena i kada im se desi mala nezgoda i nađu se u šoku. Tada će plakati, onda duboko udahnuti i zadržati dah. Ne rade to namerno- čak se čini da zadržavaju dah kao posledicu ogromnog gneva.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS