MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-12-04. Kako rešiti konflikte?

Kako rešiti konflikte?Mnogo rasprava preraste u viku i dranje jer tada najčešće koristite optužbe kao što su:
- Ti si uradio/la ovo.
- Ti si uradio/la ono.
- Učinio/la si da se osećam grozno.

Ovakve reči će učiniti da se partner brani. Rečenice koje počinju sa „ti“ po definiciji su optužujuće. Takođe, one ne mogu obevestiti partnera kako se osećate.

Ali, ako počnete rečenicu sa „ja“, efekat će biti skroz drugačiji:
- Ja se osećam...
- Bio/bila sam povređen/a kada...
- Iznerviralo me je...

Ovakve fraze će učiniti da partner saoseća sa Vama i predstavljaju prvi korak ka rešavanju problema. Partneru je lako da bude na Vašoj strani kada zna kako se osećate. Mnogo je teže ako se oseća napadnutim i primoranim da se brani. Ako pratite ovo jednostavno pravilo, supružnik će znati kako se osećate i mnogo lakše ćete rešiti svaki konflikt.

Uzmimo primer: Vaša supruga ima naviku da ostavlja benzin u kolima na minimumu. Nekoliko puta ste joj skrenuli pažnju, ali ništa. U poslednje vreme se baš svađate oko toga. Ako kažete: „Izluđuješ me kada ostaviš auto bez benzina. Ti si tako neobzirna. Sigurno da misliš samo na sebe čim se tako ponašaš.“ Ona se naravno oseća napadnutom i primoranom da se brani. Vaše reči nije shvatila kao korak ka rešavanju problema već su je jako razljutile. Oboje ste iznervirani, a ona namerno i dalje ostavlja vrlo malo ili nimalo benzina u autu.

Razmislite kako bi drugačije reagovala da ste svoju primedbu izneli na sledeći način: „Juče sam poludeo kada sam video da nema dovoljno benzina u kolima. Zakasnio sam na posao jer sam morao da svratim na pumpu. Zaista bih voleo da ne ostavljaš prazan rezervoar već kada vidiš da je pri kraju, svratiš do pumpe i napuniš ga.“ Nakon ovakvih reči, ona se neće osećati napadnutom. Uvideće svoju grešku i svrhu Vašeg izlaganja te sledeći put rezervoar neće biti prazan.

Proverite realnost u kojoj se nalazite
Sledeća pitanja će Vam pomoći da razmislite o konfliktima koje imate sa supružnikom. Možda otkrijete kako bi se svađe drugačije završavale da ste koristili „ja“ pravilo:

1. Koliko često se svađate? Svakog dana? Nekoliko puta u toku nedelje?
2. Da li osećate da se konflikti završavaju i sređuju na fer način ili se Vaši argumenti uopšte ne razmatraju?
3. Da li često optužujete partnera za nešto počinjući rečenicu sa „ti“? Možete li se setiti nekog incidenta u proteklih tri nedelje da ste u svađi koristili „ti“?
4. Kako možete parafrazirati rečenice da počinju sa „ja“? Mislite li da bi se stvari drugačije odvijale da ste na taj način pristupili problemu?

Kada razmisite o svemu, uvidećete da bi zaista bilo drugačije da ste koristili „ja“ umesto „ti“. Tokom sledeće rasprave, videćete kako ceo tok razgovora ide ka boljem.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-03-18.  | 

Da li vežbate više od 30 minuta dnevno?

Da li vežbate više od 30 minuta dnevno? Može Vam se činiti kao nešto sasvim suprotno, ali što više vežbate, manji umor osećate. Verovali ili ne, to je istina. Iako se osećate iscrpljeno posle pola sata vežbanja, podizanje otkucaja srca tokom 30 minuta oslobađa hormone koji utiču da se lepo osećate, a oni podižu nivo energije i imuni sistem.2010-12-29.  | 

Anoreksija

AnoreksijaAnoreksija je poremećaj u ishrani koji uglavnom pogađa devojke i žene mada se dešava da i muškarci pate od istog. Obično počinje u pubertetu.

Teško je proceniti koliko je anoreksija česta, ali istraživanja pokazuju da oko 1% srednjoškolki i studentkinja ima ovu bolest. Ne treba isključiti mogućnost da je procenat obolelih potcenjen.2008-05-08.  | 

Odmorna i kada beba stigne

Odmorna i kada beba stigneImate bebu i to je velika odgovornosti. Ali trebalo bi da pronađete i vremena za sebe. Potrebno vam je da radite ono što vas čini srećnom. Neka vaš partner, prijateljica ili neko od ukućana čuva bebu dok vi odspavate. Napravite sebi toplu, opuštajuću kupku dok beba spava. Pitajte partnera da vas izmasira kada se osećate napeto. Vežbajte (osim ako vam doktor nije preporučio suprotno) jer će vam to pomoći da odagnate umor i da se osećate bolje. Pogledajte dobar film dok dojite bebu. Radeći sasvim jednostavne stvari kao što je tuširanje ili izlaženje napolje, može da vam donese preko potrebni odmor.2011-10-19.  | 

Kontraceptivna pilula za jutro posle

Šta je pilula „jutro posle“?
Kontraceptivna pilula za jutro posleKoristi se posle nezaštićenog odnosa i sprečava da žena ostane u drugom stanju. Iako puno ljudi govori o njoj, njen naziv Vas može navesti na pogrešan put.

Stvarna situacija je da ova tabletica deluje 72 sata (tri dana), a ne samo jutro posle. Postoje i nove varijante tablete koje deluju i pet dana. Ali, što je ranije uzmete, to boje: najefikasnije deluje ako se uzme u toku 12 sati od trenutka kada ste imali nezaštićen seks. Nekada je žena morala da popije dve pilule, a danas samo jednu.2012-01-23.  | 

Nasilje u porodici: Efekat na decu

Nasilje u porodici: Efekat na decuNasilje u porodici je veliki problem današnjice i na dosta načina se odražava na decu. Može uticati na njihov uspeh u školi, drugarastva i emocionalani razvoj. Njih pogađa i kada samo čuju ili vide svađe između odraslih kojima veruju. Uz to, stariji koji zlostavljaju ili su zlostavljani usled svoje situacije ne vode računa o svojoj deci i stoga njihove razvojne i emocionalne potrebe ispaštaju.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS