MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-12-03. Dojenje čuva ženino srce

Dojenje čuva ženino srceDojenje je veoma zdravo za decu i iz tog razloga se mnoge žene odlučuju da doje, ali poslednja istraživanja su pokazala da dojenje takođe pomaže zdravijem ženinom srcu kasnije u životu.

Dojenje čuva ženino srceU studiji je ispitano oko 300 žena. One koje nisu dojile decu su bile podložnije kalcifikaciji koronarne arterije i konorarnoj bolesti srca. Kada dođe do kalcifikacije i plaka u arterijama, protok krvi se smanjuje, a ako se nataloži dovoljno plaka i masnih naslaga može doći do srčanog udara ili infarkta. Veća je verovatnoća da se kod nedojilja razviti promene koje vode ka simptomatičnim srčanim bolestima.

U studiji je učestvovalo 297 žena koje su imale bar jedno dete. U to vreme imale su od 45 do 58 godina  i nikada nisu imale simptome niti im je postavljena dijagnoza nekog srčanog oboljenja.

Israživači su koristili dve tehnike: tomografiju elektronskim snopom i ultrazvuk – kako bi proverili stanje krvnih sudova.

Otkrili su da 32% žena, koje nisu dojile, ima kalcifikaciju krvnih sudova u odnosu na 17% žena koje su dojile. Istraživači su pronašli kalcifikaciju kod 39% nedojilja prema 17% dojilja i naslage plaka kod 18% nedojilja u odnosu na 10% dojilja.

Uzevši u obzir socijalno-ekonomski status, istoriju bolesti u porodici i način života, faktore rizika nastanka srčanih oboljenja i telesnu težinu, naučnici su zaključili da su nedojilje pet puta podložnije kalcifikaciji aorte od dojilja.

- Dobrobit dojenja po zdravlje se ogleda u načinu na koji telo taloži i izbacuje (ili ne izbacuje) masne naslage nakon trudnoće, kažu naučnici.

Od ženinog tela se očekuje da prođe kroz trudnoću, a potom kroz proces lučenja mleka ili laktacije. Tokom trudnoće, telo taloži masti koje bi trebalo da otpusti tokom laktacije. Ako žena ne doji onda organizam mora da se izbori sa dodatnim masnoćama.

Poenta cele priče je da je jako bitno da pokušate da dojite. Ukoliko uspete da dojite bar tri, četiri meseca nakon svakog porođaja, krvni sudovi će biti u boljem stanju. Ako, pak, ne možete ni toliko, potrudite se bar mali vremenski period. Tri meseca je neki optimalni period, ali ako je to neizvodljivo, onda koliko god možete.

Još se mora istraživati, ali su naučnici uzbuđeni zbog ovog otkrića i pozitivnog efekta koji dojenje ima na žene.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2008-05-03.  | 

Strije

Strije u trudnociStrije su veoma česte u trudnoći, oko 50-90% trudnica ih dobije. Najčešće se pojavljuju na stomaku nakon šestog meseca trudnoće kada se koža isteže da bi se prilagodila brzom rastu stomaka zbog bebe koja se još brže razvija. Neke žene imaju strije i na zadnjici, butinama, nadlakticama, donjem delu leđa ili na grudima. Strije su uglavnom u obliku malih crvenih, ružičastih, ljubičastih ili tamno braon linija. Najprimetnije su u početku, ali nakon porođaja, strije polako gube boju i postaju srebrnkaste.2006-06-25.  | 

11 praktičnih saveta za pomoć u prvim danima

1. Nakon što prestanete široko povijati dete, nemojte se odmah odreći tetra pelena. Dobro će vam doći pri prvim pokušajima dohrane, jer njima možete omotati celo dete. Delotvornije će štititi dečju odeću od portikle.2011-07-20.  | 

Alergija na sunce (fotosenzitivnost)

Alergija na sunce (fotosenzitivnost)Alergija na sunce je preterana reakcija kože na sunčeve zrake. Osobe alergične na sunce razviju tipičan crveni osip po svim delovima tela koji su bili izloženi sunčevim zracima. Retke su situacije kada se alergija manifestuje u obliku koprivnjače i plikova.2011-10-26.  | 

Kako seks povoljno utiče na zdravlje?

Poboljšava samopoštovanje
Kako seks povoljno utiče na zdravlje? Samopoštovanje je jako bitno, ne samo za Vas već i za ljude koji Vas okružuju.

Kako se osećate povodom sebe se odražava na Vašu interakciju sa svima i može biti odlučujući faktor što se tiče načina života i uspeha na poslu.

Ako imate odnose onda kada to želite, bićete srećniji u svojoj koži. To što ste sa nekim koga volite, ko Vas voli zbog Vas samih i pruža Vam ono što Vam treba, odlično utiče na samopouzdanje.2006-12-03.  | 

Lista za bebi siterku

Vi svakako najbolje poznajete vase dete. Ako ga morate ostaviti na cuvanje nekom drugom potrebno je dati mu neka osnovna uputstva:
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS