MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-12-03. Dojenje čuva ženino srce

Dojenje čuva ženino srceDojenje je veoma zdravo za decu i iz tog razloga se mnoge žene odlučuju da doje, ali poslednja istraživanja su pokazala da dojenje takođe pomaže zdravijem ženinom srcu kasnije u životu.

Dojenje čuva ženino srceU studiji je ispitano oko 300 žena. One koje nisu dojile decu su bile podložnije kalcifikaciji koronarne arterije i konorarnoj bolesti srca. Kada dođe do kalcifikacije i plaka u arterijama, protok krvi se smanjuje, a ako se nataloži dovoljno plaka i masnih naslaga može doći do srčanog udara ili infarkta. Veća je verovatnoća da se kod nedojilja razviti promene koje vode ka simptomatičnim srčanim bolestima.

U studiji je učestvovalo 297 žena koje su imale bar jedno dete. U to vreme imale su od 45 do 58 godina  i nikada nisu imale simptome niti im je postavljena dijagnoza nekog srčanog oboljenja.

Israživači su koristili dve tehnike: tomografiju elektronskim snopom i ultrazvuk – kako bi proverili stanje krvnih sudova.

Otkrili su da 32% žena, koje nisu dojile, ima kalcifikaciju krvnih sudova u odnosu na 17% žena koje su dojile. Istraživači su pronašli kalcifikaciju kod 39% nedojilja prema 17% dojilja i naslage plaka kod 18% nedojilja u odnosu na 10% dojilja.

Uzevši u obzir socijalno-ekonomski status, istoriju bolesti u porodici i način života, faktore rizika nastanka srčanih oboljenja i telesnu težinu, naučnici su zaključili da su nedojilje pet puta podložnije kalcifikaciji aorte od dojilja.

- Dobrobit dojenja po zdravlje se ogleda u načinu na koji telo taloži i izbacuje (ili ne izbacuje) masne naslage nakon trudnoće, kažu naučnici.

Od ženinog tela se očekuje da prođe kroz trudnoću, a potom kroz proces lučenja mleka ili laktacije. Tokom trudnoće, telo taloži masti koje bi trebalo da otpusti tokom laktacije. Ako žena ne doji onda organizam mora da se izbori sa dodatnim masnoćama.

Poenta cele priče je da je jako bitno da pokušate da dojite. Ukoliko uspete da dojite bar tri, četiri meseca nakon svakog porođaja, krvni sudovi će biti u boljem stanju. Ako, pak, ne možete ni toliko, potrudite se bar mali vremenski period. Tri meseca je neki optimalni period, ali ako je to neizvodljivo, onda koliko god možete.

Još se mora istraživati, ali su naučnici uzbuđeni zbog ovog otkrića i pozitivnog efekta koji dojenje ima na žene.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-06-24.  | 

Koji je najbolji način da se ostane u drugom stanju?

Koji je najbolji način da se ostane u drugom stanju?Veoma su česta pitanja - Na koji način ću najpre ostati trudna? Da li učestalost odnosa ima veze sa začećem?

Iako Vam zvuči čudno, najbolji način je da ne brinete i ne razmišljate mnogo. Verovali ili ne, ali ukoliko ste previše opterećeni, teže ćete zatrudneti. Zaista čudna stvar, ali vrlo istinita.2008-05-08.  | 

Odmorna i kada beba stigne

Odmorna i kada beba stigneImate bebu i to je velika odgovornosti. Ali trebalo bi da pronađete i vremena za sebe. Potrebno vam je da radite ono što vas čini srećnom. Neka vaš partner, prijateljica ili neko od ukućana čuva bebu dok vi odspavate. Napravite sebi toplu, opuštajuću kupku dok beba spava. Pitajte partnera da vas izmasira kada se osećate napeto. Vežbajte (osim ako vam doktor nije preporučio suprotno) jer će vam to pomoći da odagnate umor i da se osećate bolje. Pogledajte dobar film dok dojite bebu. Radeći sasvim jednostavne stvari kao što je tuširanje ili izlaženje napolje, može da vam donese preko potrebni odmor.2007-01-26.  | 

Povezanost majke i bebe koja sisa

Vasa odluka da dojite bebu je savrsena, ali ima trenutaka kada cete se i kajati. Ne gubite samopouzdanje jer su mnoge majke uspele da odrze svoj nacin druzenja sa prijateljima van kuce iako su dojile bebe.2011-06-13.  | 

Kako izaći na kraj sa rodaznalim rođacima?

Kako izaći na kraj sa rodaznalim rođacima?Sigurno Vam se desilo da ste na nekom porodičnom skupu i da jedan rođak/rođaka ili više njih žele da znaju Vaše planove za budućnost, a posebno kada će beba.

Velika porodična okupljanja mogu biti veoma zabavna, ali mogu biti i pomalo stresna- uvek postoji ljubopitljiva tetka, strina ili neki rođak (ili njih pet) koji žele da razgovaraju sa Vama o Vašim planovima, kako bi bili u toku. Stoga i ne treba da Vas začudi ukoliko Vaš partner i Vi budete suočeni sa pitanjima o planovima za trudnoću. Vas dvoje ćete moći da se suočite sa inkvizicijom ukoliko budete složni- imajte pripremljene strategije kada dobronamerna, ali radoznala rođaka počne da Vas bombarduje pitanjima.2010-08-05.  | 

Žene i glavobolja

Žene i glavoboljaČinjenica je da pre puberteta dečaci pate više od migrene u odnosu na devojčice, ali nakon 11. godine devojčice su te koje češće boluju. Tada je odnos 3:1 i neprestano raste do zrelog doba. Očigledan je uticaj hormona u pojavi glavobolja. Ili nije očigledan uopšte.

Dok istraživači veruju da postoji veza između nivoa estrogena i migrena, nije samo variranje ovog ženskog hormona jedini krivac za nastanak jakih glavobolja. Normalno je da nivo ženskih hormona skače i pada (i tako u krug), dok žena prolazi kroz menstrualni ciklus. Ponekad centralni nervni sistem reaguje na ove promene tako što kod žene izaziva migrenu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS