MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-12-03. Dojenje čuva ženino srce

Dojenje čuva ženino srceDojenje je veoma zdravo za decu i iz tog razloga se mnoge žene odlučuju da doje, ali poslednja istraživanja su pokazala da dojenje takođe pomaže zdravijem ženinom srcu kasnije u životu.

Dojenje čuva ženino srceU studiji je ispitano oko 300 žena. One koje nisu dojile decu su bile podložnije kalcifikaciji koronarne arterije i konorarnoj bolesti srca. Kada dođe do kalcifikacije i plaka u arterijama, protok krvi se smanjuje, a ako se nataloži dovoljno plaka i masnih naslaga može doći do srčanog udara ili infarkta. Veća je verovatnoća da se kod nedojilja razviti promene koje vode ka simptomatičnim srčanim bolestima.

U studiji je učestvovalo 297 žena koje su imale bar jedno dete. U to vreme imale su od 45 do 58 godina  i nikada nisu imale simptome niti im je postavljena dijagnoza nekog srčanog oboljenja.

Israživači su koristili dve tehnike: tomografiju elektronskim snopom i ultrazvuk – kako bi proverili stanje krvnih sudova.

Otkrili su da 32% žena, koje nisu dojile, ima kalcifikaciju krvnih sudova u odnosu na 17% žena koje su dojile. Istraživači su pronašli kalcifikaciju kod 39% nedojilja prema 17% dojilja i naslage plaka kod 18% nedojilja u odnosu na 10% dojilja.

Uzevši u obzir socijalno-ekonomski status, istoriju bolesti u porodici i način života, faktore rizika nastanka srčanih oboljenja i telesnu težinu, naučnici su zaključili da su nedojilje pet puta podložnije kalcifikaciji aorte od dojilja.

- Dobrobit dojenja po zdravlje se ogleda u načinu na koji telo taloži i izbacuje (ili ne izbacuje) masne naslage nakon trudnoće, kažu naučnici.

Od ženinog tela se očekuje da prođe kroz trudnoću, a potom kroz proces lučenja mleka ili laktacije. Tokom trudnoće, telo taloži masti koje bi trebalo da otpusti tokom laktacije. Ako žena ne doji onda organizam mora da se izbori sa dodatnim masnoćama.

Poenta cele priče je da je jako bitno da pokušate da dojite. Ukoliko uspete da dojite bar tri, četiri meseca nakon svakog porođaja, krvni sudovi će biti u boljem stanju. Ako, pak, ne možete ni toliko, potrudite se bar mali vremenski period. Tri meseca je neki optimalni period, ali ako je to neizvodljivo, onda koliko god možete.

Još se mora istraživati, ali su naučnici uzbuđeni zbog ovog otkrića i pozitivnog efekta koji dojenje ima na žene.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-28.  | 

Trudnoca i depilacija

Svaka trudnica treba bez obzira na svoje "stanje" i dalje da vodi racuna o svom izgledu i svojoj nezi, bilo to u sopstvenoj reziji kod kuce ili odlaskom kod svog kozmeticara.

Ovde cemo se konkretno bazirati na depilaciju, sto ne znaci da kasnije necemo govoriti o ostalim tretmanima, i o svemu onome sto vas zanima, drage mame.

Svima nama, pogotovo nama zenama je itekako poznato da su prva tri meseca trudnoce najkriticnija i da se u tom periodu najvise treba pripaziti. Ali to se ne odnosi i na negu vaseg tela. Zar se u periodu trudnoce trebamo zapustiti? Naravno, da ne. Moje misljenje kao i misljenje mnogih psihologa nalaze da se bas u tom devetomesecnom periodu treba negovati, pa cak i kada vam nije do toga.2011-07-03.  | 

Komunikacija između supružnika

Komunikacija između supružnikaKada dođe beba, roditelji postaju jedno drugom stranci, ne samo tada već i dugo posle toga.

Da li često osetite kako ste pored svog partnera, a u stvari niti ga osećate niti ga čujete? Da li ste skorije razgovarali bar pet minuta, a da ne prekinete jedno drugo? Da li ste vremenom naišli na razne prepreke i da Vam fali osveženje? Ne brinite! Sve što Vam treba i što ste tražili je produktivan razgovor. Pomoći će Vam da lagano prođete kroz sve teške, ali i lake situacije u životu.2011-09-22.  | 

Ulažite u svoj brak

Ulažite u svoj brakSvi brakovi, ma koliko dobri, mogu biti bolji. Dobar brak poseduje nekoliko suštinskih stvari: supružnici su kompletno predani odnosu i voljni da ulažu svoje vreme i energiju; uspešno razgovaraju jedno sa drugim i znaju kako da reše razmirice; i naučili su da budu fleksibilni. Ne postoji formula za savršen brak, ali postoje ljudi koji se trude da ga načine takvim. Postoje i oni koji se ne trude i ne ulažu u svoj brak.2011-10-05.  | 

Grudi su se promenile posle trudnoće

Grudi su se promenile posle trudnoće Nije neuobičajeno da posle trudnoće tj. dojenja dođe do promene grudi jer se menja masno tkivo koji čini većinu njihovog sastava. Mnoge žene se žale da im je jedna dojka manja od druge, a stanje se ne popravlja ni nakon naredne trudnoće. Da li možete učiniti nešto po tom pitanju?2011-12-04.  | 

Kako rešiti konflikte?

Kako rešiti konflikte?Mnogo rasprava preraste u viku i dranje jer tada najčešće koristite optužbe kao što su:
- Ti si uradio/la ovo.
- Ti si uradio/la ono.
- Učinio/la si da se osećam grozno.

Ovakve reči će učiniti da se partner brani. Rečenice koje počinju sa „ti“ po definiciji su optužujuće. Takođe, one ne mogu obevestiti partnera kako se osećate.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS