MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-11-26. Ravna stopala (Ravni tabani)

Ravna stopala (Ravni tabani)Ravna stopala, ili pes planus, nemaju normalan luk. Dete kada stoji, celim stopalom se oslanja na zemlju. Ravni tabani ne predstavljaju uvek problem. Pre 3. godine sva deca imaju ravna stopala. Luk unutar stopala ne počinje da se razvija do 3. godine.

Nakon tog perioda, dete može imati dva tipa ravnih stopala: fleksibilne ili rigidne.

Ravna stopala (Ravni tabani)- Fleksibilni ravni tabani: Kod mnoge dece postoji fleksibilnost u stopalima iako su ravna. Kada dete stoji, luk stopala se spusti i stopalo je ravno. Luk se podiže kada se podigne palac na nozi. Deca sa fleksibilnim ravnim tabanima često hodaju sa uvučenim palcem kako bi održavala ravnotežu. Takav hod uzrokuje brzo propadanje đona na cipelama. Ipak, dete ne oseća nikakve bolove.
- Rigidni ravni tabani: Kako dete raste tako stopala postaju kruća ili nesavitljiva. U tom slučaju dete ima bolove u stopalima.

Šta je uzrok?
Postoji dosta razloga što starija deca imaju ravne tabane. Problemi sa ligamentima, mišićima, zglobovima, kostima i nervnim sistemom mogu doprineti nastanku ovog deformiteta.

Kako se leči?
Deci sa fleksibilnim ravnim stopalima nije potreban nikakv specijalan tretman. Mogu hodati bosa, a da ne osećaju bol.

Ukoliko dete oseća bolove u stopalima, lekar će Vam preporučiti da posetite ortopeda. U zavisnosti od uzroka, nekoliko tretmana može biti od pomoći.

- Specijalne cipele ili ulošci mogu umanjiti bol. Međutim, ne koriguju problem i zato je jako bitno da ortoped pregleda dete. Deca sa fleksibilnim ravnim tabanima nemaju nikakvu korist od bilo kojeg pomagala za ravna stopala.
- Vežbe: Istezanje mišića noge je od pomoći. Neka dete sedne i ispravi noge ispred sebe. List isteže tako što petu ne pomera sa poda, a prste i stopalo gura na gore. Još jedan način za istezanje listova je da dete stoji pola metra od zida. Treba da se nagne napred i dohvati zid, a da pritom ne pomeri pete sa zemlje. Svakako treba da pitate lekara da li istezanje mišića pomaže.
- Operacija: Deci kojoj ravna stopala predstavljaju problem i uzrokuju bolove, operacija itekako pomaže. Postoji dosta različitih operacija u ovom slučaju jer je stopalo napravljeno od mnogo kostiju, ligamenata i mišića. Operacija može otkloniti neke, ali ne i sve simptome i često se odlaže dok dete ne završi sa rastom.

 

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2006-11-21.  | 

Promrzline

Ukoliko vasoj bebi nos, usi, obrazi, prsti na rukama ili nogama postanu vrlo hladni i poprime belu ili zuckasto-sivu boju odmah reagujte. Ovo ukazuje na promrzline i moze imati opasne posledice. Ukoliko je napolju hladno, a beba provede vise vremena napolju, telesna temperature joj moze pasti ispod normalnog nivoa.2012-07-28.  | 

Depresija kod dece

Depresija kod deceDa li deca mogu da pate od depresije?
Mogu. Mnogi odrasli to ne uviđaju, ali 5% dece i tinejdžera pati od kliničke depresije. Do 1980. depresija nije bila priznata kao dečiji poremećaj, ali danas znamo da je to ozbiljna bolest koja se može lečiti.2009-02-23.  | 

Vitamini u pedijatriji

Vitamini u pedijatrijiVitamini su složena organska jedinjenja od izuzetnog značaja za brojne procese u ljudskom organizmu. Ime im potiče od latinske reči vita, vitae, što znači život. Prvu supstancu ove vrste, vitamin B1, otkrio je 1912. godine Kazimir Funk, poljski biohemičar. U narednom periodu otkriveni su i ostali vitamini, ukupno njih 20, koji se, prema rastvorljivosti dele na one koji su rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni) i one koje se rastvaraju u mastima (liposolubilni). U hidrosolubilne vitamine spadaju vitamini B-kompleksa i vitamin C, a u liposolubilne A, D, E i K.2009-03-22.  | 

Zbog kojih simptoma dete morate da odvedete kod lekara

Zbog kojih simptoma dete morate da odvedete kod lekara- Ne može da sisa ili pije

- Povraća sve što unese u organizam

- Ima temperaturu iznad 38,5 stepeni duže od tri dana

- Kašlje duže od dve nedelje

- Bori se za vazduh2006-11-14.  | 

Moji prvi zubici

Od pravilnog razvoja zuba naravno zavisi i razvoj vilice kao i stalnih zuba. Izgled zuba je nasledan. Vasoj bebi prvi zubici mogu se pojaviti vec na prvoj polovini prve godine zivota. Prvo rastu srednji donji sekutici, zatim srednji gornji a potom bocni gornji i donji sekutici.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS