MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2011-11-13. Top 5 najzdravijih dečijih navika

Top 5 najzdravijih dečijih navikaPostoje dobre i loše navike, ali ovih pet čuvaju zdravlje Vašeg mališana.

Činite sve što je u Vašoj moći da sprečite da se dete prehladi ili inficira – od uravnoteženih obroka do ribanja podova na kojima se igra. Ali to je samo pola bitke: dete mora da nauči samo da se čuva, a postoji puno toga čemu treba da ga naučite. Počnite od objašnjenja da su bacili odgovorni za onaj odvratan osećaj koji ima kada je bolesno. Takvi razgovori upućuju dete na zdrave navike. Biće potrebno da iznova i iznova pokazujete ove lekcije iz higijene, ali uskoro će im ući u trag – i početi da ih praktikuje (bar većim delom vremena). Sa kojim lekcijama treba početi?

Zdrava navika 1: Dobro oprati ruke
Pranje ruku je prva stavka na listi iz prostog razloga što, ukoliko se radi često i kako treba, smanjuje broj prehlada, gripoznih situacija i ostalih infekcija kod dece za 50%. U to spadaju bolovi u grlu, curenje nosa ili obična oboljenja koja deca mogu da izbegnu samim približavanjem lavabou, posebno u trenucima pre jela ili odlaska u sobu za igranje sa drugim detetom (ovako ćete bacile na igračkama koje zajedno koriste svesti na minimum), posle igranja napolju, posle kijanja, kašljanja, maženja ljubimca ili korišćenja noše.

Šta više, ovu zdravu naviku može početi da upija beba dok joj brišete ruke vlažnim ili običnim maramicama. Radite to često, posebno ukoliko puzi jer se ona na podu nađe do 80 puta za sat vremena i sve što nađe trpa u usta. Kada dovoljno odraste da sledi prosta uputstva, savladaće kako pravilno da pere ruke.

- Koristi toplu vodu i sapun.
- Dosta nasapunjaj ruke; balončići ubijaju bacile.
- Trljaj ruke najmanje 20 sekundi (broj normalnom, a ne vrtoglavom brzinom).
- Peri ruke i sa jedne i sa druge strane i između svakog prsta.
- Temeljno isperi kako bi svaki bacil otišao niz lavabo.
- Ruke obriši čistim peškirom.

Top 5 najzdravijih dečijih navika

Zdrava navika 2: Kijati u rukav
Kada dete predoseti da će kinuti, a nigde na vidiku maramica, neka kine u rukav umesto u šake. Pokažite mu kako se to radi i objasnite zašto je bolje učiniti tako nego kinuti u šake ili vazduh. Na ovaj način bacili neće ostati na rukama, posebno ako uzmemo u obzir da se 80% bacila prenosi putem dodira ili vazduha. Ova navika se odnosi i na kašljanje, kao i na Vas. Budite uzoran model kada kijate ili kašljete bez maramice.

Zdrava navika 3: Baciti iskorišćene maramice 
Kada dete savlada veštinu izduvavanja nosa, naučite ga da odmah baca iskorišćene maramice umesto da ih ostavlja na stolu ili podu. Neke bakterije i virusi žive do dva sata van organizma te je bacanje maramica još jedna zdrava navika koju dete treba da nauči. Postarajte se da u svakoj sobi postoji kanta za smeće ili ga naučite kako da ih baca u wc šolju, a potom pusti vodu.

Zdrava navika 4: Ne deliti
Određeni predmeti su prava skladišta bacila te je vreme da dete nauči da nisu sve stvari namenjene za deljenje. Objasnite mu da je lepo i da treba deliti igračke sa ostalim drugarima, ali da se češljevi, četkice za zube, kape, šolje, viljuške i kašike, slamčice, pištaljke, trube i ostali predmeti koji se stavljaju u usta ne dele ni sa kim. Za ovu naviku će Vam biti potrebno najviše vremena i strpljenja. Naravno, maramice se podrazumevaju.

Zdrava navika 5: Pustiti vodu i pobeći
Sada malo razgovora o korišćenju toaleta. Iako je mališanima veoma zanimljivo da gledaju svoj proizvod u noši ili wc šolji, sigurno da ga ne želite ohrabriti da to stvarno i čini. Kada pustite vodu i ona prsne, u svakoj kapljici se nalazi po neki bacil, a ako je detetova glava odmah iznad šolje, naravno da će pokupiti više bakterija i virusa. Ne samo da se može naći na njemu već i na obližnjim površinama. Ukoliko ne želite da pokupi neke od opasnih bacila, naučite ga kako da spusti dasku, pusti vodu i napusti kupatilo.

 

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-15.  | 

Bebina koža je zimi suva i svrbi

Bebina koža je zimi suva i svrbiToplota može dodatno da isuši bebinu kožu – to joj je najmanje potrebno, posebno ukoliko već ima ekcem što je slučaj kod 10% beba. Nekoliko mera opreza može sprečiti isušivanje kože.

Ograničite kupke na 10 minuta i koristite mlaku vodu. Sapun može iritirati kožu te je bolje koristiti blaga antialergijska sredstva bez boje i mirisa. Tapkanjem pokupite vodu sa bebe i onda joj stavite antialergijski losion ili kremu.2010-11-30.  | 

Strah od neuspeha

Epidemija u detinjstvu

Strah od neuspehaStrah od neuspeha, kod dece u svetu, poprima epidemiološke razmere. Uzrokuje da deca osećaju iznurujuću nervozu pre testa, pre nego što se završi neka igra ili učestvovanje u priredbi. Posledica svega je da ih taj osećaj sprečava da daju sve od sebe, da ne rizikuju i, na kraju, da nikada ne ostvare kompletan uspeh.2008-12-07.  | 

Smeh kod kuće

Smeh kod kućeSada je neophodno uvesti što više smeha kod kuće. Danas, deca rastu u okruženju koje je puno napetosti i stresa. Očevi su opterećeni i zauzeti svojim radom. Majke pored posla imaju i puno obaveza kod kuće. Deca to vide i osećaju. Sve te stvari u svakodnevnom životu neostavljaju prostora za humor. Koji je neophodan za detedov normalan rast i razvoj.2009-06-03.  | 

Verovali ili ne!

Verovali ili ne!Narodni običaji i verovanja o trudnoći, majkama i bebama...

O trudnicama
Za trudnicu su vezani mnogi narodni običaji i verovanja.

- Kada se žena tri večeri uzastopno pomokri na sekiru i sva tri jutra sekira bude zarđala, veruje se da je žena ostala u drugom stanju.
- Nije dobro da se trudnica kreća noću, da je ne bi pratile nečiste sile.
- Ne sme da izbacuje pepeo iz kuće.
- Trudnici treba udovoljiti na svaki zahtev u vezi sa hranom ili pićem jer ona hrani, kako kažu, dve duše.2010-10-16.  | 

Preterana stidljivost kod dece

Preterana stidljivost kod deceSva deca budu stidljiva s vremena na vreme, ali neka deca su u tolikoj meri da ih takvo ponašanje sakati u socijalnim situacijama. Preterana stidljivost može loše uticati na odnos sa prijateljima ostavljajući dete samo i usamljeno sa osećajem da ne vredi ništa. Takva osećanja izazivaju određeno ponašanje koje je kao savršeno za ismejavanje i maltretiranje deteta. Načini na koje roditelji mogu pomoći jesu da na vreme prepoznaju da je stidljivost poprimila vrlo ozbiljne razmere, da pokušaju pomoći i kada uvide da stanje zahteva stručnu pomoć, obrate se psihologu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS