MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2011-10-27. Užina za decu

Užina za decuUžina, kao međuobrok, brine mnoge roditelje koji često pokušavaju da je ukinu. To nije potrebno niti je korisno. Deca ne mogu mnogo da pojedu tokom jednog obroka te je neophodno da jedu na svaka 3 sata. Ono što je bitno je da imate kontrolu nad vremenom predviđenim za užinu kao i vrstom hrane koja se konzumira.

Vreme za užinu
Užina za decuPonudite dete užinom između obroka. Nakon obroka, kada prođe duže vreme, dajte mu užinu. Dete mora biti svesno da, ukoliko odbije međuobrok, mora dugo čekati da opet jede. Na taj način sprečavate decu da odbijaju obroke pa da nakon kratkog vremena traže hranu. I Vama će biti lakše da odbijete njihove molbe ako znate da će užina uskoro.

Ako deca rano doručkuju, a kasno večeraju, biće potrebne dve užine. Dva, tri sata posle ručka, najbolja je užina koja sadrži proteine, masti i ugljene hidrate. Kasnije popodne ponudite detetu užinu sa manje ugljenih hidrata kao što je voćni sok ili krekeri.

Imajte kontrolu
Ustalite razumno vreme za međuobrok i iznesite hranu na sto. Tako ćete imati glavnu reč oko vremena, mesta i odabira hrane. Ako čekate da dete samo traži da jede, možda je već odlučilo šta bi želelo i vrlo lako se nađete u prepiranju oko hrane.

Odabir užine
Uopšteno, užina treba da bude hranljiva. Sva hrana pogodna za obrok je pogodna i za užinu. Međuobrok koji želite da duže održi sitost detetu treba da sadrži proteine, masti i ugljene hidrate. Količina hrane koju dete pojede za užinu treba da odgovara stepenu gladi.

Ideje za hranljivu užinu
Zrnasti proizvodi

- Hleb
Koristite hleb napravljen od celih semenki. Obavezno pročitajte etiketu. Hleb ili krekeri treba da budu od celih semenki pšenice, ražani, da sadrže ovas, pomešano seme... Dete poslužite hlebom ili krekerima sa sirom, kikiriki puterom ili čašom mleka kako bi obezbedili potrebne količine masti i proteina.

- Žitarice
Mekinje servirajte sa mlekom kako bi se unela neophodna količina masti i proteina. Dodajte sušeno voće, orahe, semenke zbog raznovrsnosti i hranljivosti.

- Kolačići
Sami pravite kolače zamenjujući polovinu količine bračna sa celim semenkama pšenice polovinom belog brašna. Uvrstite ovseno brašno i kikiriki puter u svoj kuvar. Veoma zdravi i ukusni kolači su medni (melasa) kolači. Pokušajte da smanjite upotrebu šećera. Kolače servirajte sa melkom zbog proteina.

Pića
Koristite sokove od voća (ceđene) i povrća. Voćnim sokovima u prodavnici fale folati, vlakna i drugi hranljivi sastojci koji se mogu naći u ceđenom soku.

Mleko služite sa hlebom, krekerima, muslijem... Napraviti veoma zdrav milkšejk je lako. Potrebno je da stavite mleko i bananu  ili neko drugo voće u blender i umutite. Možete pomešati i mleko i đus. Dodajte ektrat od vanile, med, smeđi šećer. Za malu gozbu, upotrebite malo čokolade ili jagode.

Povrće
Iseckajte sveže, sirovo povrće. Vodite računa kada su u pitanju brokoli, šargarepa, karfiol jer mala deca mogu lako da se udave. Povrće služite uz sir ili mleko zbog proteina. Dodajte krekere ili ceđeni sok zbog ugljenih hidrata. Dobar izbor povrća:

- brokoli,
- boranija,
- šargarepa,
- grašak,
- karfiol,
- celer,
- tikvice,
- krastavac.

Sveže voće
Voće iseckajte ili služite celo. Služite ga sa kikiriki puterom, švapskim sirom, jogurtom, rikota sirom ili mlekom zbog unosa dovoljne količine proteina. Dobar izbor voća:

- jabuke,
- grejpfrut,
- pomorandže,
- kajsije,
- grožđe,
- breskve,
- banane,
- dinje,
- kruške,
- bobičasto voće,
- nektarine,
- ananas.

Užina od sušenog voća, orašastog voća i semenki
Služite sušeno voće sa orašastim (bademi, indijski orah, kikiriki) ili semenkama (bundeva, suncokret) kako biste obezbedili proteine i masti. Budite veoma oprezni kada orašasto voće i semenke dajete maloj deci jer mogu da se udave.

Sušeno voće:

- jabuke,
- urme,
- kruške,
- kajsije,
- smokve,
- šljive,
- banane,
- breskve,
- grožđe.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-21.  | 

Istraživanje i radoznalost idu zajedno

Istraživanje i radoznalost idu zajedno Bebe počinju da uče odmah po rođenju i poseduju urođenu radoznalost da saznaju kako funkcioniše svet koji ih okružuje. Radoznalost je želja za učenjem. To je žudnja za istraživanjem i otkrivanjem. Što je dete radoznalije, više uči. Negovanje dečije znatiželje je jedan od najbitnijih načina da mu pomognete da postane doživotni učenik. Roditelji ili staratelji ne moraju da čine ništa kako bi podstakli radoznalost kod deteta. Istraživanja pokazuju da detetova želja za učenjem dolazi iznutra, a ne kao posledica pritiska. Taj unutrašnji nagon ih motiviše da istražuju nova iskustva i kasnije ih vodi ka većim uspesima u školi.2011-01-28.  | 

Igračke oblikuju jezički razvoj

Igračke oblikuju jezički razvojPo novoj studiji, mališani koji se igraju sa igračkama različitih oblika dva puta brže uče reči od onih koji se igraju sa igračkama sličnog oblika.2008-07-11.  | 

Kako da kućni poslovi postanu zabavni?

Kako da kućni poslovi postanu zabavni?Svaki roditelj zna da ako želite da vaše dete nešto zaista zamrzi, samo treba da kažete da to mora da uradi – ili inače! Da li će dete odbijati da uradi to što im kažemo ili će to uraditi voljno i veselo, zavisi najviše od motivacije. Spoljna motivacija (novac, slatkiši, duže vreme za igru) može sasvim dobro da funkcioniše na kratak period, kao kada želite da vaše dete očisti svoju sobu ili da uradi domaći zadatak. Ali ovo nije dobro rešenje na duže staze, zapravo, ovaj metod ima za posledicu da deca očekuju nagradu za sve što urade. Takođe, zadatak koji je dobio vidi kao neobavezan. Ako ne želi nagradu, neće vas ni poslušati. Ili još gore, počeće da pregovara sa vama oko nagrade.2009-06-20.  | 

Kako se pripremiti za putovanje?

Kako se pripremiti za putovanje?Ako je beba mlađa od godinu dana, treba izbegavati putovanje. U slučaju da se ipak krene na put, uz bebu treba da bude njoj bliska osoba (poželjno je da to bude majka). Ukoiko se putuje sa bebom mlađom od šest meseci, bezbednije je ako je ona na ishrani majčinim mlekom. Putovanje treba da traje što kraće. Ako putovanje traje više sati, treba praviti češće pauze. Na put obavezno poneti prokuvanu ne zaslađenu vodu.2009-04-09.  | 

6 Stvari koje treba da zna vaša bebisiterka

6 Stvari koje treba da zna vaša bebisiterkaIzbor prave osobe za ovaj posao može da bude veliko olakšanje i dragocena pomoć, ali samo pod uslovima da ste potpuno sigurni da će kod kuće biti sve u redu.

 

 
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS