MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2011-10-27. Užina za decu

Užina za decuUžina, kao međuobrok, brine mnoge roditelje koji često pokušavaju da je ukinu. To nije potrebno niti je korisno. Deca ne mogu mnogo da pojedu tokom jednog obroka te je neophodno da jedu na svaka 3 sata. Ono što je bitno je da imate kontrolu nad vremenom predviđenim za užinu kao i vrstom hrane koja se konzumira.

Vreme za užinu
Užina za decuPonudite dete užinom između obroka. Nakon obroka, kada prođe duže vreme, dajte mu užinu. Dete mora biti svesno da, ukoliko odbije međuobrok, mora dugo čekati da opet jede. Na taj način sprečavate decu da odbijaju obroke pa da nakon kratkog vremena traže hranu. I Vama će biti lakše da odbijete njihove molbe ako znate da će užina uskoro.

Ako deca rano doručkuju, a kasno večeraju, biće potrebne dve užine. Dva, tri sata posle ručka, najbolja je užina koja sadrži proteine, masti i ugljene hidrate. Kasnije popodne ponudite detetu užinu sa manje ugljenih hidrata kao što je voćni sok ili krekeri.

Imajte kontrolu
Ustalite razumno vreme za međuobrok i iznesite hranu na sto. Tako ćete imati glavnu reč oko vremena, mesta i odabira hrane. Ako čekate da dete samo traži da jede, možda je već odlučilo šta bi želelo i vrlo lako se nađete u prepiranju oko hrane.

Odabir užine
Uopšteno, užina treba da bude hranljiva. Sva hrana pogodna za obrok je pogodna i za užinu. Međuobrok koji želite da duže održi sitost detetu treba da sadrži proteine, masti i ugljene hidrate. Količina hrane koju dete pojede za užinu treba da odgovara stepenu gladi.

Ideje za hranljivu užinu
Zrnasti proizvodi

- Hleb
Koristite hleb napravljen od celih semenki. Obavezno pročitajte etiketu. Hleb ili krekeri treba da budu od celih semenki pšenice, ražani, da sadrže ovas, pomešano seme... Dete poslužite hlebom ili krekerima sa sirom, kikiriki puterom ili čašom mleka kako bi obezbedili potrebne količine masti i proteina.

- Žitarice
Mekinje servirajte sa mlekom kako bi se unela neophodna količina masti i proteina. Dodajte sušeno voće, orahe, semenke zbog raznovrsnosti i hranljivosti.

- Kolačići
Sami pravite kolače zamenjujući polovinu količine bračna sa celim semenkama pšenice polovinom belog brašna. Uvrstite ovseno brašno i kikiriki puter u svoj kuvar. Veoma zdravi i ukusni kolači su medni (melasa) kolači. Pokušajte da smanjite upotrebu šećera. Kolače servirajte sa melkom zbog proteina.

Pića
Koristite sokove od voća (ceđene) i povrća. Voćnim sokovima u prodavnici fale folati, vlakna i drugi hranljivi sastojci koji se mogu naći u ceđenom soku.

Mleko služite sa hlebom, krekerima, muslijem... Napraviti veoma zdrav milkšejk je lako. Potrebno je da stavite mleko i bananu  ili neko drugo voće u blender i umutite. Možete pomešati i mleko i đus. Dodajte ektrat od vanile, med, smeđi šećer. Za malu gozbu, upotrebite malo čokolade ili jagode.

Povrće
Iseckajte sveže, sirovo povrće. Vodite računa kada su u pitanju brokoli, šargarepa, karfiol jer mala deca mogu lako da se udave. Povrće služite uz sir ili mleko zbog proteina. Dodajte krekere ili ceđeni sok zbog ugljenih hidrata. Dobar izbor povrća:

- brokoli,
- boranija,
- šargarepa,
- grašak,
- karfiol,
- celer,
- tikvice,
- krastavac.

Sveže voće
Voće iseckajte ili služite celo. Služite ga sa kikiriki puterom, švapskim sirom, jogurtom, rikota sirom ili mlekom zbog unosa dovoljne količine proteina. Dobar izbor voća:

- jabuke,
- grejpfrut,
- pomorandže,
- kajsije,
- grožđe,
- breskve,
- banane,
- dinje,
- kruške,
- bobičasto voće,
- nektarine,
- ananas.

Užina od sušenog voća, orašastog voća i semenki
Služite sušeno voće sa orašastim (bademi, indijski orah, kikiriki) ili semenkama (bundeva, suncokret) kako biste obezbedili proteine i masti. Budite veoma oprezni kada orašasto voće i semenke dajete maloj deci jer mogu da se udave.

Sušeno voće:

- jabuke,
- urme,
- kruške,
- kajsije,
- smokve,
- šljive,
- banane,
- breskve,
- grožđe.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-02-19.  | 

Neprijatan zadah (Halitoza)

Neprijatan zadah (Halitoza)Mnogo odraslih osoba, s vremena na vreme oseti da ima neprijatan zadah iz usta mada se smatra da četvrtina popoulacije svakodnevno pati od halitoze.

Neprijatan zadah nastaje usled razlaganja proteina u ustima koje uzrokuju bakterije. Ipak, postoji još uzroka koji pogađaju disajne puteve, jednjak i stomak i izazivaju loš zadah.2010-12-14.  | 

Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?

Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?Iako je Deda Mraz mitska figura, njegova kreacija je delom zasnovana na postojanju istorijske ličnosti, hrišćanina Svetog Nikole, koji je živeo u 4. veku. Njegovi roditelji su bili hrišćani, ali kada su umrli nisu mu ostavili ništa u nasledstvo te je bio siromašan. Postao je sveštenik i bio poznat po samilosti i velikodušnosti. Pričalo se da je anonimno davao poklone. Bacao je ljudima kese novca ispred vrata (ili kroz dimnjak) pod okriljem noći kako ga niko ne bi primetio.2009-08-13.  | 

Privatan smeštaj s doručkom

Privatan smeštaj s doručkomGlavna prednost privatnog smeštaja je što imate širok izbor usluga i cena, u zavisnosti od onoga šta želite ili koliko možete. Sve možete ugovoriti u napred, ali i onda kada stignete na odredište. Uz ovaj aranžman često je moguće uplatiti i drugi obrok na primer večeru.2010-12-15.  | 

Zimske brige: Napolju je ledeno!

Zimske brige: Napolju je ledeno!Bez obzira na to šta kažu ostali, u redu je izvesti bebu napolje kada je hladno, ali ne kada je ledeno i duva jak vetar. Deca ispod dve godine su podložnija hipotermiji i promrzlinama tako da morate biti obazrivi. Ako ste u nedoumici da li izaći ili ne, bolje je da ostanete unutra, posebo ako je dete mlađe od 6 meseci. Bebe nisu sposobne da regulišu temperaturu i vrlo lako mogu izgubiti toplotu.2009-07-14.  | 

Letnje nezgode na plaži i bazenu

Deca leti uglavnom borave na otvorenom, odakle vrebaju mnoge opasnosti. Preduzmite preventivne mere, pre nego što se desi nezgoda!
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS