MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-10-20. Dete sa poremećajem pažnje (ADHD)

Dete sa poremećajem pažnje (ADHD)Deficit pažnje i hiperaktivnost kod dece (ADHD) je stanje koje otežava detetu kontrolu nad nivoom aktivnosti i reakcijama na ono šta se dešava oko njega. Dete koje ima ovaj poremećaj veoma teško drži pažnju. ADHD se javlja u ranom detinjstvu i može trajati kroz pubertet do zrelog doba.

Koji su simptomi?
Dete sa poremećajem pažnje (ADHD)Simptomi se razlikuju od deteta do deteta. Ustanovljena su tri glavna tipa ADHD-a: deficit pažnje (prethodno nazivan ADD), hiperaktivnost-impulsivnost i kombinovani tip- kada deca pokazuju nepažnju i hiperaktivnost.

Prilikom dijagnoze ADHD-a, lekar ocenjuje da li se dete ponašalo na određene načine više puta tokom šest meseci. Ponašanje takođe negativno utiče na njegov život- kod kuće, u školi i pri socijalizaciji.

Znaci nepažnje:
- teško drži pažnju kada je reč o detaljima
- prave nehatne greške u školi i drugim aktivnostima
- sanjare, imaju problema sa održavanjem pažnje
- imaju poteškoća da slušaju kad im se priča
- lako skreće pažnju sa zadataka i u igri
- ne može da isprati pravila i ne završava radne zadatke (ali ne iz pobune ili nedostatka razumevanja)
- zaboravljaju stvari
- imaju problema pri organizaciji zadataka i ostalih aktivnosti
- gube bitne stvari potrebne za zadatke i aktivnosti kao što su igračke, olovke, knjige
- izbegavaju ili ne trpe zadatke (kao što su školski i domaći rad ili igrice) koji zahtevaju mentalni napor.

Znaci hiperaktivnosti:
- često su nestrpljivi i vrpolje se, izgleda kao da su u konstantnom pokretu
- ustaju sa stolice u školi ili u nekoj drugoj situaciji kada se očekuje od njih da sede
- previše pričaju
- ne mogu tiho da se igraju
- često trče okolo i pentraju se svuda posebno u situacijama kada je to neprimereno.

Znaci impulsivnosti:
- naprasno daju odgovore pre nego što kolmpletno pitanje bude postavljeno
- imaju poteškoća kada čekaju na svoj red ili kada stoje u redu
- postupaju i pričaju bez razmišljanja
- prekidaju i ubacuju se u tuđe razgovore ili igre.

Naravno, svako dete je s vremena na vreme hiperaktivno ili nepažljivo. Iz tog razloga stručnjaci tvrde da je vrlo nezahvalno dijagnostikovati ovaj poremećaj- nekada je zaista teško reći koje dete ima poremećaj ADHD, a koje je prosto puno energije i živahno. Ipak, detetu sa ovim poremećajem se lakše skreće pažnja i impulsivniji su od svojih vršnjaka, a njegova aktivnost se graniči sa mahnitošću. Ako mislite da se Vaše dete ovako ponaša- mnogo više nego ostala deca- a to mu pravi probleme, odite i popričajte sa lekarom.

Dete sa simptomima ADHD-a se mora podvrgnuti kompletnoj proceni stručnjaka. Postoji opasnost od drugih psihijatrijskih poremećaja kao što su ankciozni poremećaji, poremećaji ponašanja, depresivni ili manično-depresivni poremećaji. Dete može da ima velikih problema u školi, pokvariti svoja prijateljstva.

Terapija lekovima je efikasna, ali morate upamtiti da je proces lečenja jako spor i dug. Postoje i druge terapije kao što su kognitivno-bihejvioralna psihoterapija, trening socijalnih veština, neurofidbek, edukacija roditelja i izmene u obrazovnom programu deteta. Bihejvioralna terapija pomaže detetu da kontroliše agresivnost i impulsivnost, da popravi socijalno ponašanje i bude produktivnije. Kognitivnom terapijom dete radi na poboljšanju svog samopouzdanja i veština za rešavanje problema kao i smanjenju negativnih misli. Roditelji i njihova podrška imaju veoma bitnu ulugu u ozdravljenju deteta.

Detetu kojem je dijagnostikovan ADHD, a pritom se adekvatno leči, život može biti itekako normalan i uspešan. Kod nas, a ni u svetu ne postoje institucije za decu sa ADHD-om. Lekari se ozbiljno bave ovom problematikom, ali usled nedovoljne istraženosti, njihovi rezultati nisu zapaženi. Najbitnije je da zapamtite da je ovo problem koji jako DUGO traje, da je potrebno JAKO DUGO vremena MNOGO energije za njegovo rešavanje, a da su vidljivi pomaci veoma MALI. BUDITE STRPLJIVI I UPORNI.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2006-01-13.  | 

Ishrana i nega bolesnog deteta

Sve je u redu dok je vase dete zdravo, medjutim kada se razboli, zapusi mu se nosic, povisi temperatura ili dobije proliv potrebno je da tada dete posebno negujete i hranite.

Kod odojcadi i male dece kijavica je znak pocetka bolesti. Moze da se radi o nekom obolenju organa za disanje ili mozda pocetku druge decje zarazne bolesti. Kijavica koja tako bezazleno zvuci moze da ima jako ozbiljne posledice kao sto su bronhitis, upalu pluca, anginu, upalu srednjeg uha i drugo.2011-09-05.  | 

Povreda nosa

Povreda nosaKada Vas neko udari u nos, obično pođe krv, nos poplavi i naduje se. U većini slučajeva ne dođe do preloma. Čak i da dođe, snimanje ne pomaže zbog otoka. Poželjno je da se sačeka 5 dana da spadne otok, a potom otići kod lekara ukoliko se primeti nešto drugačije u vezi sa nosem. Ako je u pitanju blag prelom, zahvat je najbolje uraditi nakon nekoliko dana, a ako je ozbiljan prelom, zahvat se radi istog dana.2010-11-29.  | 

Grčevi nastaju usled...

Grčevi nastaju usled...Nije poznato šta izaziva grčeve, ali predstavljaju bol u stomaku, misli se da su alergija na mlečnu formulu, gvožđe u formuli ili su jednostavno gasovi u pitanju. Poznato je da bebe prolaze kroz uzburkan period krajem dana, koji počinje nakon dve, tri nedelje i grčevi mogu biti njihov „izduvni ventil“ ili nošenje sa normalnim stimulusima tokom dana. Postoji mogućnost da su bebe, koje imaju grčeve, osetljivije na normalnu svakodnevnu stimulaciju. Takođe je poznato da nemaju nezgodan temperament i nisu preosetljivi kada odrastu.2011-09-02.  | 

Grčići u stomaku

Grčići u stomakuMnoge bebe pate od grčića u stomaku, a sa njima i Vi. Grčevi obično kreću od 3. nedelje. Sve bebe plaču, ali one koje imaju grčeve će neumorno plakati najmanje tri sata nedeljno i to uglavnom uveče. Ovo je stresan period za celu porodicu, ali će proći kada beba napuni 3 meseca. U međuvremenu, postoji par stvari koje možete uraditi i olakšati joj nelagodnosti i intezitet bolova.2006-11-03.  | 

Alergija

Drage mame i tate! Dobili ste novog clana porodice. Da bi se skelet vase bebe i misicni tonusi pluca pravilno razvijali, potrebno je maksimalno obratiti paznju na njeno zdravlje.  Osnovno je da svakodnevno provetravate prostoriju u kojoj beba spava. Potrebno je da u sobi ima dovoljno dnevne svetlosti i dovoljnog dotoka kiseonika.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS