MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-10-19. Kontraceptivna pilula za jutro posle

Šta je pilula „jutro posle“?
Kontraceptivna pilula za jutro posleKoristi se posle nezaštićenog odnosa i sprečava da žena ostane u drugom stanju. Iako puno ljudi govori o njoj, njen naziv Vas može navesti na pogrešan put.

Stvarna situacija je da ova tabletica deluje 72 sata (tri dana), a ne samo jutro posle. Postoje i nove varijante tablete koje deluju i pet dana. Ali, što je ranije uzmete, to boje: najefikasnije deluje ako se uzme u toku 12 sati od trenutka kada ste imali nezaštićen seks. Nekada je žena morala da popije dve pilule, a danas samo jednu.

Ko je koristi?
Svaka moderna i savremena žena koja je imala nezaštićene odnose. Ipak, pilula je najkorisnija u sledećim situacijama:

- žrtve silovanja, koje treba da insistiraju da je popiju (na nesreću, mnogi lekari su u prošlosti bili spori u tom razmišljanju, ali i to se popravlja);
- parovi kojima je pukao kondom tokom seksa;
- žene koje su bile primorane na odnose jer su bile pod uticajem alkohola ili droge.

Da li je opasno koristiti je?
Nije. Ako Vam iko kaže da postoji puno neželjenih efekata ili da će Vam biti strašno muka, ne verujte mu.

Nekadašnje pilule su izazivale veliku mučninu, a današnje ne. Budući da je svaka žena različita, različiti su i efekti, ali do sada nije zabeleženo da pilula ima teške ili ozbiljne posledice. Sve što Vas zanima o neželjenim efektima, možete pronaći u uputstvu za upotrebu.

Kako je nabaviti?
Možete je uzeti na recept tako što ćete odmah posetiti ginekologa ili u apteci, gde se prodaje bez recepta.

Naravno da je uzimanje bilo kojeg leka bez recepta skuplje, ali ako ne možete da čekate, odite u apoteku.

Farmaceut će najpre malo popričati sa Vama kako bi se uverio da ćete pravilno uzeti pilulu i razumeti šta činiti ako ne bude delovala. Ceo razgovor će se obaviti diskretno i stoga ne brinite o tome da bi drugi mogli čuti o čemu pričate.

Kako se uzima?
Bitno je da je uzmete što pre, a treba Vam samo voda uz nju. Zaista je bitna urgentnost tako da možete zatražiti čašu vode u apoteci i popiti pilulu.

Da li postoje još neka upozorenja?
- Period može poraniti ili zakasniti. Ako ne dobijete menstruaciju posle nekoliko dana od očekivanog datuma, posetite ginekologa.
- Pilula „jutro posle“ Vas ne štiti od trudnoće do kraja menstrualnog perioda te je važno da upražnjavate siguran i zaštićen seks. Najsigurnija metoda je korišćenje kondoma.
- Ona ne štiti niti sprečava vanmateričnu trudnoću, mada je ovaj tip trudnoće veoma redak. Ako Vas zaboli donji stomak ili počnete da krvarite posle nekoliko dana od dana kada ste popili pilulu, posetite lekara.

Ako ne deluje, da li može naškoditi bebi?
Lekari ne znaju odgovor na ovo pitanje. Nijedno istraživanje nije pokazalo da se povećava rizik od anomalija na bebi ako su majke koristile pilulu „jutro posle“, a ista nije delovala. Ali, iskustva iz prošlosti pokazuju da su hormoni, uzeti u ranoj trudnoći, naškodili bebama.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-05-09.  | 

Ljutnja i oproštaj

Ljutnja i oproštajPostoji stara izreka da je posle svađe sve slađe. Mislimo da ima istine u ovome. Razmislite o tome da li brzo planete ili je potrebno dosta da se prelije čaša, da li brzo opraštate ili Vam je potrebno mnogo vremena.

Imate kraći fitilj. Često Vas opisuju kao osobu preke naravi. Kako krupne stvari tako i sitnice Vas mogu dovesti do ludila. Mnogo je bolje ne dopuštati gnevu da Vas savlada kao ni sitnicama da Vam smetaju. Ako brzo planete, zapitajte se kada se to dešava sa razlogom i da li je opravdano. Smirite se tako što ćete duboko udahnuti ili otići u šetnju. Zapamtite da je Vaš cilj da savladate bes.2011-03-22.  | 

Zašto sam toliko umorna? Kafa i čaj

Zašto sam toliko umorna? Kafa i čajMnogo nas ujutru prvo posegne za šoljom kafe ili čaja da nas probudi kako bismo mogli pravilno da funkcionišemo. Na početku pomaže, ali kako dan odmiče, dejstvo se gubi.2011-06-09.  | 

Zapaljenje dojke

Šta je zapaljenje grudi?
Zapaljenje dojkeOvo stanje obično pogađa žene od 18 do 50 godina i danas je mnogo ređe nego što je to bio slučaj ranije. Infekcija grudi se može podeliti u dve grupe: ona koja se dešava kod žena koje doje i ona koja se dešava spontano.2010-07-12.  | 

Mame u borbi s kilogramima

Mame u borbi s kilogramimaKoncentrisane samo na  bebu i porođaj,  mame se neretko razočaraju kad vide da im je trudnoća promenila ne samo život već i telo. Ako su se još tokom tih devet meseci malo opustile i preterale s hranom, desi se da posle porođaja imaju viška deset, dvadeset, pa i više kilograma. I skoro svaka mlada mama se zapita: da li ću ikada više imati devojačku liniju? Neke činjenice će ih svakako utešiti i pomoći im da leto dočekaju zadovoljnije svojim telom.2010-09-22.  | 

Jesenja alergija

Jesenja alergijaIako cveće više ne cveta, a vazduh je oštar i hladan, mnogim alergijama se ne odlazi ni tokom jeseni. Alergenti su malo drugačiji, ali mogu prouzrokovati nevolje kao polen tokom proleća i leta.

Šta uzrokuje jesenje alergije?
Muške biljke ispuštaju sićušne ćelije (polen) u vazduh kako bi se reprodukovale. Kada taj polen ili neki drugi izazivači alergije dospu u nos određene osobe, njen imuni sistem ih greškom registruje kao napadače i oslobađa antitela – supstance koje u normalnim slučajevima identifikuju i ubijaju bakterije, viruse i ostale sitne organizme koji uzrokuju bolest. Antitela napadaju alergente što dovodi do oslobađanja histamina u krvotok. Histamini uzrokuju curenje nosa, svrab očiju i ostale simptome alergije.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS