MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena


2011-09-06. Vaške!

Vaške!Vaške su sićušni paraziti koji nemaju krila. Žive na ljudskoj glavi, u kosi, i hrane se vrlo malim količinama krvi koju isisavaju iz glave. Iako Vas sama pomisao na njih užasava, vaške predstavljaju ozbiljan problem među decom od 3 do 12 godina. Sa ovim problemom se češće susreću devojčice od dečaka.

Vaške!Vaške nisu opasne i ne prenose bolesti, ali se lako šire i nerviraju osobu koja ih ima. Njihovi ujedi uzrokuju svrab i crvenilo, a uporno češanje može dovesti do iritacije kože glave i infekcije.

Znaci da dete ima vaške
Iako su jako male, vaške se mogu videti golim okom. Evo šta možete videti ako razgrnete detetu kosu:

Gnjide. One liče na sitne žute ili braonkaste tačke pre nego što se izlegnu. Pošto se izlegnu, ljuska je bela ili providna. Vaške polažu jaja (gnjide) blizu korena kose gde je temperatura idealna dok se ne izlegnu. Gnjide podsećaju na perut samo što se ne mogu ukloniti češljanjem niti se mogu stresti. Ukoliko nije reč o navali, pre ćete videti gnjide u detetovoj kosi nego vaške. Vaške se izlegnu od jedne do dve nedelje nakon pologa jaja.

Velike i male vaške. Velike vaške nisu veće od zrna susama, a boja im je siva ili tamno braon. Male vaške postaju velike od jedne do dve nedelje nakon što se izlegnu. Hrane se krvlju glave nekoliko puta dnevno, ali mogu da prežive i dva dana bez hrane.

Češanje. Ujed vaške povlači svrab i češanje. Svrab se ne mora odmah pojaviti – to zavisi od toga koliko je glava deteta osetljiva na vaške. Nekada prođu i nedelje pre nego što dete počne da se češe. Ipak, obratite pažnju ako dete kaže da ima osećaj da mu nešto mili po glavi.

Mali crveni otoci ili ranice kao posledica češanja. Kod neke dece je iritacija blaga, a kod neke osip može da se proširi. Preterano češanje može da dovede do bakterijske infekcije (koža postaje crvena i osetljiva, mogu se pojaviti krastice i gnoj kao i otečene limfne žlezde). Ako vidite ovako nešto, odite lekaru i on će prepisati odgovarajuće antibiotike kako bi se suzbila infekcija.

Vaške i gnjide možete pronaći ako razmaknete kosu. Proverite predele oko ušiju, babinu jamu i teme glave. Velike i male vaške je teško uočiti za razliku od gnjida jer ih obično nema mnogo i brzo se kreću.

Da li vaške prelaze sa jedne osobe na drugu?
I te kako. Vaške se vrlo lako mogu naći u kosi. Posebno su prenošljive u grupama (odeljenje u školi, grupa u obdaništu, kamp...). Iako ne lete i ne skaču, imaju posebno adaptirane kandže uz pomoć kojih mile i čvrsto se drže za vlas kose. Prenose se tako što su deci glave blizu jedna druge, dele odeću, posteljinu, češalj, četku, kapu... Deca su podložnija vaškama jer vole da imaju bliži kontakt sa drugima i dele lične stvari.

Ako Vas plaši pomisao da kućni ljubimci mogu biti prenosioci, budite bez brige jer je to nemoguće. Oni ne mogu imati vaške niti ih mogu prenositi.

Tretman protiv vašaka
Ukoliko dete nema infekciju kože glave onda možete na svoju ruku otići do apoteke i raspitati se koji šampon ili prašak je najbolji u suzbijanju vašaka. Ako, pak, ima infekciju morate se konsultovati sa lekarom i on će prepisati najadekvatniju terapiju.

Sprečite da dete dobije vaške
Imati vaške nije odraz loše higijene ili nečistoće. Naporne male bube mogu predstavljati problem deci svih uzrasta i staleža bez obzira da li se redovno kupaju ili ne.

Ipak, povedite računa i možete sprečiti najezdu ovih malih dosadnih stvorenja.

Evo par načina:

- Recite deci da izbegavaju približavati glavu drugoj deci bilo u školi ili kod kuće dok se igraju.

- Recite im da ne dele sa drugom decom češljeve, četke, kape, šlemove, odeću, peškire, bilo šta od ličnih stvari.

- Neka ne ležu na krevet, ne koriste posteljinu i ne valjaju se po tepihu kod nekoga ko je skorije imao vaške.

- Svakog trećeg ili četvrtog dana pregledajte kosu svim članovima porodice. Nikada se ne zna kada i gde dete može dobiti vaške.
 

Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena
POGLEDAJTE JOS:


2006-11-25.  | 

Secenje noktiju

Mnoge majke su uglavnom uplasene kada treba da skrate noktice. To je neophodno uraditi jer se beba moze izgrebati po licu. Na samom rodjenju bebini nokti su predugacki i meki pa se seku lako.2008-07-04.  | 

Kako da iseckate bebine nokte

Kako da iseckate bebine nokteIako su bebini nokti mekši i elastičniji, nemojte se prevariti – veoma su oštri. Novorođenče nema potpunu kontrolu nad svojim udovima i lako može da se povredi ili da izgrebe vaše lice. Mali nokti na rukama rastu tako brzo da ćete možda morati da ih sečete nekoliko puta nedeljno. Nokti na nogama ne zahtevaju tako čest tretman. Najbolje vreme da iseckate bebine nokte je kada ona spava ili odmah nakon kupanja, kada su nokti najmekši. Pobrinite se da imate dovoljno svetlosti i koristite grickalicu ili makazice.2006-11-21.  | 

Izbor pelena

Vecina roditelja je u dilemi kako se odluciti za pravi izbor pelena. Evo par saveta za koriscenje pamucnih i papirnih pelena. Ako se odlucite za pamucne pelene unapred budite spremni na svakodnevno pranje, peglanje i presusivanje vesa.2007-01-19.  | 

Nega penisa kod beba

Citav penis cini cilindricna osovina sa zaobljenim krajem koji se zove glavic. Osovina i glavic su odvojeni zljebom koji se zoce sulcus. Na vrhu glavica je otvor, kroz koji prolazi semena tecnost i urin. Penis je pokriven slojem koze koji se naziva kozica.2008-04-16.  | 

Osip od pelena

Osip ne izgleda uvek isto, ali ako bebina guza izgleda iziritirano i crveno, velike su šanse da ima osip. Koža može biti osetljiva i vruća na dodir. Osip od pelena nekada može da bude jedva primetan – nekoliko crvenih tačkica na malom predelu tela – a nekada je prilično rasprostranjen sa osetljivim crvenim pečatima koji se šire do bebinog stomačića ili butina. Nema potrebe za panikom jer je suočavanje sa osipom od pelena uobičajen deo bebine nege, posebno u prvoj godini.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS