MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-08-01. Otvoreni arterijski duktus

Otvoreni arterijski duktusU pitanju je stanje srca koje nastaje kada se arterijski duktus ne zatvori. To je, u normalnim okolnostima, privremeni krvni sud koji povezuje plućnu arteriju (glavnu žilu koja iz srca odvodi krv u pluća) i aortu (glavnu žilu koja odvodi čistu krv punu kiseonika iz srca u organizam). To je veoma bitan vid komunikacije, koji omogućuje prenatalni razvoj i rast ploda. Ukoliko ostane otvoren nakon porođaja, to stanje se naziva otvoreni arterijski duktus.

Kada se dete rodi, ta cevčica se brzo zatvara, dok se njen potpun nestanak očekuje kroz nekoliko dana. Kod novorođenčeta je normalno da se duktus ne zatvori. Ukoliko je tako, dolazi do prevelikog proticanja krvi kroz pluća, otežava se odvajanje od respiratora što ometa dete u daljem oporavku. Dete se takođe umara pri hranjenju jer srce pumpa veću količinu krvi, a to je dodatni zahtev za potrošnjom energije. Raste mu potreba za kiseonikom i veća je verovatnoća da će doći do upale pluća i enterokolitisa.

Da bi se duktus zatvorio, najpre treba početi sa određenom terapijom- smanjiti unos tečnosti, probati sa dijureticima, tu su i lekovi za pojačavanje rada srca i oni koji se koriste baš u svrhu zatvaranja duktusa, a to su indometacin i ibuprofen (inače se koriste protiv bolova). Ova dva leka se daju nekoliko dana i može doći do zatvaranja duktusa.

Ovi lekovi, posebno indometacin imaju nuspojave, a jedna od najbitnijih je smanjenje protoka krvi kroz područje trbušne šupljine i bubrega. Logička posledica je smanjenje količine mokraće, a smanjen protok krvi kroz creva povećava rizik od nastanka enterokolitisa. Stoga je jako bitno dati pravu i odgovarajuću dozu i konstantno pratiti bebu.

Ako se i posle ovoga duktus ne zatvori, moraćete da porazgovarate sa kardiologom o daljim alternativnim načinima lečenja- može se desiti da se ponovi terapija sa lekovima, dok je krajnje rešenje operacija. 

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-12-11.  | 

Nega zuba kod dece

Nega zuba kod deceZdravi zubi i desni su od ogromnog značaja za opšte zdravlje deteta. Odličan početak brige o zubima je pranje dva puta dnevno i korišćenje zubarskog konca.2009-03-22.  | 

Zbog kojih simptoma dete morate da odvedete kod lekara

Zbog kojih simptoma dete morate da odvedete kod lekara- Ne može da sisa ili pije

- Povraća sve što unese u organizam

- Ima temperaturu iznad 38,5 stepeni duže od tri dana

- Kašlje duže od dve nedelje

- Bori se za vazduh2008-04-21.  | 

Kako dati lek detetu

Dovoljno je loše to što je vaša beba bolesna, a vi morate i da smislite način kako da je prevarite da lek siđe do stomačića i da dole ostane. Većina beba će lakše progutati lek ako je u vidu tečnosti, ali ako vaša beba puno pljuje i bljucka, pitajte lekara da li isti lek postoji i u obliku tableta za žvakanje.2011-12-14.  | 

Enterovirusi

EnterovirusiEnterovirusi su velika porodica virusa koja je odgovorna za mnoge infekcije kod dece. Ovi virusi žive u crevnom traktu, ali mogu da izazovu sijaset bolesti. Postoji više od 70 različitih sojeva, grupa A i B koksaki virusa, eho virusa, poliovirusa, hepatitis A i još nekoliko vrsta koje potpadaju pod ime enterovirusi. Iako ima mnogo vrsta, jednu bolest uzrokuje desetak njih. Mnoga deca vremenom postanu imuna na njih i problem se ne javlja više od jedanput.2011-11-21.  | 

Rascep usne i nepca

Rascep usne i nepcaMože Vas zapanjiti činjenica da se beba može roditi sa rascepljenom usnom ili nepcem. Ovaj problem vodi ka drugim problemima kao što su upala srednjeg uha, krivi zubi i poteškoće sa sluhom. Dobra vest je što su operacije jako uspešne.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS