MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-08-01. Otvoreni arterijski duktus

Otvoreni arterijski duktusU pitanju je stanje srca koje nastaje kada se arterijski duktus ne zatvori. To je, u normalnim okolnostima, privremeni krvni sud koji povezuje plućnu arteriju (glavnu žilu koja iz srca odvodi krv u pluća) i aortu (glavnu žilu koja odvodi čistu krv punu kiseonika iz srca u organizam). To je veoma bitan vid komunikacije, koji omogućuje prenatalni razvoj i rast ploda. Ukoliko ostane otvoren nakon porođaja, to stanje se naziva otvoreni arterijski duktus.

Kada se dete rodi, ta cevčica se brzo zatvara, dok se njen potpun nestanak očekuje kroz nekoliko dana. Kod novorođenčeta je normalno da se duktus ne zatvori. Ukoliko je tako, dolazi do prevelikog proticanja krvi kroz pluća, otežava se odvajanje od respiratora što ometa dete u daljem oporavku. Dete se takođe umara pri hranjenju jer srce pumpa veću količinu krvi, a to je dodatni zahtev za potrošnjom energije. Raste mu potreba za kiseonikom i veća je verovatnoća da će doći do upale pluća i enterokolitisa.

Da bi se duktus zatvorio, najpre treba početi sa određenom terapijom- smanjiti unos tečnosti, probati sa dijureticima, tu su i lekovi za pojačavanje rada srca i oni koji se koriste baš u svrhu zatvaranja duktusa, a to su indometacin i ibuprofen (inače se koriste protiv bolova). Ova dva leka se daju nekoliko dana i može doći do zatvaranja duktusa.

Ovi lekovi, posebno indometacin imaju nuspojave, a jedna od najbitnijih je smanjenje protoka krvi kroz područje trbušne šupljine i bubrega. Logička posledica je smanjenje količine mokraće, a smanjen protok krvi kroz creva povećava rizik od nastanka enterokolitisa. Stoga je jako bitno dati pravu i odgovarajuću dozu i konstantno pratiti bebu.

Ako se i posle ovoga duktus ne zatvori, moraćete da porazgovarate sa kardiologom o daljim alternativnim načinima lečenja- može se desiti da se ponovi terapija sa lekovima, dok je krajnje rešenje operacija. 

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2006-11-05.  | 

Najcesce pojave kod bebe

U prvim mesecima bebinog zivota potrebno je presvlaciti bebu u proseku na svaka tri do cetiri sata, da ne bi doslo do pojave osipa koze ili ojeda. Ukoliko bebina koza postane crvena, mozete joj prebrisati kozu rastvorom “Hipermangana”(KMNO4).2012-07-05.  | 

Opasnost od ostavljanja deteta u vrućem automobilu

Opasnost od ostavljanja deteta u vrućem automobiluIako se stručnjaci uglavnom fokusiraju na neke standarne mere opreza kao što je pre svega  korišćenje sedišta za dete u kolima, postoje i mnoge skrivene opasnosti koje Vaše dete mogu dovesti u rizik.2007-01-07.  | 

Beba i priroda

Ukoliko odlucite da idete na izlet sa bebom znajte da ce vam biti neophodno sledeca oprema:2008-05-07.  | 

Zapaljenje ušiju

Kako prepoznati zapaljenje ušiju kod deteta?
Najlakši način da saznate da vaša beba ima bilo kakvu bolest ili infekciju je evidentna promena ponašanja. Ako je dete nervozno ili plače više nego obično, vrlo je moguće da je u pitanju neka “boljka”. Ako dete dobije temperaturu (svejedno – nisku ili visoku), skoro da možete biti sigurni da vam je dete bolesno.2009-05-03.  | 

Posebne potrebe novorođenčadi za vitaminima

Posebne potrebe novorođenčadi za vitaminimaOptimalna ishrana donešenog novorođenčeta i odojčeta podrazumeva unos majčinog mleka ili, ako to nije moguće adaptirane formule kravljeg mleka. Majčino mleko obezbeđuje detetu sve vitamine osim vitamina D, dok u adaptiranim mlečnim formulama ima dovoljno svih vitamina, uključujući i vitamin D. Od navršenih četiri do šest meseci, deo potreba u vitaminima dete ostvaruje i ne mlečnom hranom.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS