MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-08-01. Otvoreni arterijski duktus

Otvoreni arterijski duktusU pitanju je stanje srca koje nastaje kada se arterijski duktus ne zatvori. To je, u normalnim okolnostima, privremeni krvni sud koji povezuje plućnu arteriju (glavnu žilu koja iz srca odvodi krv u pluća) i aortu (glavnu žilu koja odvodi čistu krv punu kiseonika iz srca u organizam). To je veoma bitan vid komunikacije, koji omogućuje prenatalni razvoj i rast ploda. Ukoliko ostane otvoren nakon porođaja, to stanje se naziva otvoreni arterijski duktus.

Kada se dete rodi, ta cevčica se brzo zatvara, dok se njen potpun nestanak očekuje kroz nekoliko dana. Kod novorođenčeta je normalno da se duktus ne zatvori. Ukoliko je tako, dolazi do prevelikog proticanja krvi kroz pluća, otežava se odvajanje od respiratora što ometa dete u daljem oporavku. Dete se takođe umara pri hranjenju jer srce pumpa veću količinu krvi, a to je dodatni zahtev za potrošnjom energije. Raste mu potreba za kiseonikom i veća je verovatnoća da će doći do upale pluća i enterokolitisa.

Da bi se duktus zatvorio, najpre treba početi sa određenom terapijom- smanjiti unos tečnosti, probati sa dijureticima, tu su i lekovi za pojačavanje rada srca i oni koji se koriste baš u svrhu zatvaranja duktusa, a to su indometacin i ibuprofen (inače se koriste protiv bolova). Ova dva leka se daju nekoliko dana i može doći do zatvaranja duktusa.

Ovi lekovi, posebno indometacin imaju nuspojave, a jedna od najbitnijih je smanjenje protoka krvi kroz područje trbušne šupljine i bubrega. Logička posledica je smanjenje količine mokraće, a smanjen protok krvi kroz creva povećava rizik od nastanka enterokolitisa. Stoga je jako bitno dati pravu i odgovarajuću dozu i konstantno pratiti bebu.

Ako se i posle ovoga duktus ne zatvori, moraćete da porazgovarate sa kardiologom o daljim alternativnim načinima lečenja- može se desiti da se ponovi terapija sa lekovima, dok je krajnje rešenje operacija. 

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-09-29.  | 

Vrtić, ispit za imunitet

Vrtić, ispit za imunitetJaslice i vrtić za mnoge roditelje su sinonim za često pobolevanje mališana, visoke temperature i neminovno odsustvo s posla. Tačno je da boravak u kolektivu prate razne infekcije, ali treba znati da u prve tri godine života dete i bez toga godišnje ima prosečno četiri do šest infekcija gornjih disajnih puteva. Njihova učestalost se smanjuje sa odrastanjem, kaže za „Baby planetu“ stručni saradnik dr  Danijela Milosavljević2010-10-10.  | 

Naočari i kontaktna sočiva

Naočari i kontaktna sočivaZašto su nekim ljudima potrebne naočari, a drugima ne? Svačije oči su za nijansu drugačije – ne samo što se tiče boje već i načina funkcionisanja. Ponekad delovi oka ne rade skupa kako bi trebalo. Međutim, naočari i sočiva mogu pomoći većini osoba da bolje vide.2010-11-26.  | 

Norvalk virus

Norvalk virusVerovatno niste čuli za norvalk virus, ali Vaše dete ga je imalo ili će ga imati. Nije u pitanju grip, ali kada ljudi govore o „stomačnom“ virusu misle na infekciju norvalk virusom.2008-11-26.  | 

Meningitis

Meningitis je zapaljenje membrane oko mozga i kičmene moždine. Izaziva ga virus ili bakterija. Virusni meningitis je blag i ne zahteva medicinski tretman. Bakterijski meningitis može biti opasan po život i može da se pojavi jako brzo. Deca ispod pet godina su veoma izložena riziku. Postoji nekoliko tipova bakterija koje mogu izazvati meningitis. Većina nas nosi ovu bakteriju u nosu ili grlu bez pojave bolesti.2011-09-20.  | 

Uporan kašalj

Uporan kašaljVirusna respiratorna infekcija je najčešći uzrok kašlja i kijavice kod beba. Simptomi mogu biti niža temperatura, zapušen nosić, suzave oči i nervoza. Ako vodite bebu u jaslice, još više je podložna virusnim infekcijama. Nije neobično za kašalj da se razvuče na par nedelja. Ponekad beba dobije infekciju za infekcijom i čini Vam se da kašalj i prehlada mnogo dugo traju.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS