MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Saveti


2006-04-27. Sto pre na pregled

Specijalista ortopedske hirurgije Ljubomir Georgijevic savetuje i uci nas.

Posle cetvrtog meseca trudnoce plod pokazuje veliku potrebu za kretanjem. On brzo raste, tesno mu je, zbog toga nogama i rukama gura i tegli matericu kako bi sebi napravio zivotni prostor. Ako su zglobne caure normalne cvrstine, svako pokretanje nozica ploda produbljuje nerazvijenu casicu. U suprotnom, kada su pokreti ograniceni, casica se ne dubi vec siri, a samim tim dete se radja sa displazijom kuka, navodi strucnjak.

Kada je jedna nozica ploda sputana pupcanom vrpcom, ili specijalnim polozajem tela, tada se dete bori za zivotni prostor samo jednom nogom i rukama. Zato se formira samo jedna plica casica i posledicno nastaje jednostrano iscasenje kukova. Posle rodjenja razvoj kukova se odvija u prva tri meseca. Da bi kukovima buduci zivot dodelio "ocenu odlican" neophodno je da se dete dovede na pregled kod ortopeda u prva tri meseca.

Dete se ne radja sa iscasenim kukovima vec samo sa slabije razvijenim tj. plitkim casicama ili labavim zglobovima. Neka Engleska istrazivanja ustanovila su da od deset parova sa mekim zglobovima devet je dobilo decu sa slabije razvijenim casicama kuka. Anomalija je cesto skrivena, i ponekad je roditelji ne mogu uociti, cak se ne moze otkriti obicnim pregledom osim ako glavica butne kosti izlazi iz nedovoljno razvijene plitke casice.

Mnogi lekari su se prihvatili da ultrazvukom dijagnostikuju iscasenje, ali jedino ortoped zna na koji nacin moze otkrivena promena da se leci, istice specijalista. Kada se zakasni i bolest dijagnostikuje posle treceg meseca, lecenje se obavlja aparatima. Da bi lecenje bilo zaista uspesno, neophodno je pre treceg meseca postaviti dijagnozu a za lecenje koristiti gacice sa tvrdim uloskom, naglasava specijalista dr.Georgijevic.

Gacice sa tvrdim uloskomcesto nadrazuju kozu. Roditelji zeleci da detetu olaksaju tegobe, bez predhodne konsultacije sa lekarom zamenjuju tvrdi model gacica mekim, koje nisu dovoljne za korekciju anomalije. Upotrebom pneumatskih gacica ovaj problem se gubi. Prednost ovih gacica je sto su mekane. Tvrdi segment se naduvava i postize potreban polozaj nogu bez pratecih tegoba. Ovakve gacice se mogu staviti na svako dete bez razlike da li ima ili nema prepoznati deformitet, ne izazivaju posledice, a posle tri meseca, sa razvojem casice i kuka, vise se ne koriste. Pneumatske gacice, nazalost, iako patentirane i pripremane za masovnu proizvodnju sa inostranim proizvodjacem nisu se tako reci jos pojavile na nasem trzistu.

Da zakljucimo: Mnoga deca se radjaju sa iscacenim kukovima. Ako se deformitet otkrije na vreme, leci se jednostavno i brzo. Ali ako se zakasni sa dijagnozom moguce su i ozbiljne komlikacije. Zato roditelji vodite svoje dete na redovne kontrole da ne bi bilo posledica.

Trenutni odeljak: Saveti
POGLEDAJTE JOS:


2005-12-11.  | 

Babice kazu i uce

Ovaj clanak smo napisali tako sto smo se posavetovali sa jednom od babica koje obavljaju svoj posao na jednom od reona grada Kragujevca.

Za mnoge mlade mame, kao i prvorotke za sami pocetak i prvi kontakt sa bebom kod kuce babice predstavljaju prvu pomoc.2006-05-07.  | 

Čestitamo Vam rođenje bebe – posebne bebe!

Piše: Suzana Linić

Članak posvećujem svojoj prijateljici i psihologu gospođi Jadranki Novak, kao mali znak zahvalnosti za pomoć našoj porodici, iako znam da je njoj najveće hvala ljubav i zdrav napredak “naše” dece – njima je posvetila ceo svoj život.

Hvala mojoj porodici i majci na velikoj podršci i pomoći.

Najsrećniji i najtužniji dan Vašeg života?2006-07-24.  | 

Više od mame i tate

Ljubav, ljubav, ljubav. Ona pokreće svet. Ona stvara porodicu. Zašto onda izgleda da se Vaša ljubav ili Vaš ljubavni život kakav poznajete, rasprši poput bebinog pudera onog trenutka kad dobijete bebu? Da budemo iskreni, umorni ste, iscrpljeni, i postoje velike šanse da će Vam beba povratiti po ramenu dok je nosite.2007-07-29.  | 

Vi ste dobra majka iako ne dojite

Ako dakle, ne mozete da dojite nemojte zbog toga osecati nikakvu krivicu, i ni za trenutak nemojte pomisliti da niste dobra majka.2006-05-23.  | 

Saveti za uspešno dojenje

Dobro je za ženu koja želi da doji svoje dete da što više nauči o tome pre porođaja, dok još nije izmorena od nošenja bebe non-stop. Sledeći saveti Vam mogu pomoći za bolje dojenje:
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS