MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-06-09. Zapaljenje dojke

Šta je zapaljenje grudi?
Zapaljenje dojkeOvo stanje obično pogađa žene od 18 do 50 godina i danas je mnogo ređe nego što je to bio slučaj ranije. Infekcija grudi se može podeliti u dve grupe: ona koja se dešava kod žena koje doje i ona koja se dešava spontano.

Infekcija prilikom dojenja
Zapaljenje dojkeNajveći su izgledi da se desi u prvih šest meseci dojenja, ali kod nekih žena se dešava kada prestanu. Bolja higijena je razlog što su danas infekcije grudi ređe nego što su bile nekada.

Jako je bitno da žena bude uvek pažljiva i pokuša da spreči infekciju dobrom higijenom. Ako imate problema sa dojenjem, posavetujte se sa babicom ili lekarom.

Koji su simptomi?
Prvi simptomi su bol, otok, crvenilo i nelagodnost. Počinjete da se osećate loše kao kada imate grip praćen povišenom temperaturom, bolovima u celom telu i glavoboljom.

Pre nego što infekcija postane vidljiva, trebalo bi da primetite napuklu bradavicu ili kožu oko nje. Taj deo grudi je veći jer ne dolazi do pravilnog pražnjenja same dojke.

Ako sumnjate na infekciju, treba da posetite lekara što je pre moguće. Gotovo sigurno će Vam prepisati antibiotik koji je bezbedno uzimati dok dojite bebu. Jako je bitno nastaviti sa dojenjem jer pražnjenje dojke smanjuje šanse da se stvori apces. Beba nije izložena nikakvoj opasnosti od bacila iz mleka jer će oni biti ubijeni čim stignu do stomaka. Ukoliko ne možete da nastavite iz bilo kog razloga, potrebno je da se izmuzate.

U slučaju da ste počeli terapiju antibioticima, a ne vidite poboljšanje, postoji velika verovatnoća da se razvio apces i da ćete morati u bolnicu da se isti otkloni. Nekada je bila potrebna opšta anestezija, a sada je dovoljno, pod lokalnom, gnoj iscediti iglom ili napraviti rupicu da gnoj izlazi.

Infekcije koje nisu posledica dojenja
Žene koje ne doje takođe mogu dobiti infekciju grudi. Mesto koje je najviše pogođeno je pored bradavice. Većina žena koje razviju ovu infekciju se nalaze u kasnim 20-im i ranim 30-im, a 90% njih puši cigarete.

Izgleda da nešto u cigaretama oštećuje kanal ispod bradavice i uzrokuje infekciju. Ovo stanje se zove periduktalni mastitis i uzrokuje bol i crvenilo oko bradavice, a nekada se pojavi i čvorić.

Antibiotici će otkloniti infekciju, ali ako je oštećen kanal ispod bradavice, velika je verovatnoća da će se infekcija ponoviti. Ukoliko dođe do toga, onda će verovatno biti potrebna operacija da se otkloni oštećeni kanal/i.

Infekcija kože
Žene sa velikim grudima često imaju problema sa kožom ispod grudi. To se dešava jer je to mesto često znojavo i vruće, a to je odlično područje za nastajanje bacila, uključujući bakterije i gljivice.

Kada antibiotici i kreme otklone infekciju, treba da se postarate da to mesto uvek bude suvo i čisto (koliko je to moguće). To obično znači da je potrebno pranje dva puta dnevno i sušenje, čak fenom, kako mesto ne bi ostalo mokro.

Izbegavajte nanošenje talka i krema i nosite pamuk do kože, bilo da je u pitanju pamučni brushalter ili majica.

Ako ste gojazni, šanse da dođe do infekcije, možete smanjiti tako što ćete smršati, a ukoliko imate velike grudi, konsultujte se sa lekarom koje bi bile povoljnosti njihove redukcije tj. smanjenja.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-03.  | 

Nega tela

Nega tela u toku trudnoce je jako bitna. Treba naglasiti da nega nije bitna samo u toku trudnoce vec i pre, bitno je stalno se negovati, a verujte mi da za to i nije potrebno toliko novca.

Sve mi znamo da danas na nasem trzistu, po parfimerijama, apotekama, pa cak i u bolje snabdevenim prodavnicama mozemo pronaci mnostvo razlicitih krema, losiona, mleka za telo, sprejeva.2005-11-28.  | 

Dojenje smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Dojenje moze kod majki smanjiti izglede za pojavu dijabetesa tipa 2, pokazalo je istrazivanje sprovedeno na Harvardu. U studiji koju je objavilo list Americkog medijskog udruzenja utvrdjeno ja da kod zena koje doje godinu dana, rizik od pojave dijabetesa se smanjuje za cak 15%.2008-06-01.  | 

Seks nakon bebe

Pošto se sada vaš život okreće oko bebinih potreba i imate veoma zahtevan raspored, seksualnu intimnost i spontanost ćete teško postići ili će one potpuno nestati. Umor, suprugova ljubomora na intimnost između majke i deteta, zbunjenost i nervoza novopečene mame samo su neki od faktora koji doprinose oslabljenju seksualne veze između partnera. Novi roditelji moraju da ostanu seksualno povezani i da ne dozvole da ova radikalna promena porodice potpuno izbaci seksualnu intimnost iz njihovih života.2011-07-20.  | 

Alergija na sunce (fotosenzitivnost)

Alergija na sunce (fotosenzitivnost)Alergija na sunce je preterana reakcija kože na sunčeve zrake. Osobe alergične na sunce razviju tipičan crveni osip po svim delovima tela koji su bili izloženi sunčevim zracima. Retke su situacije kada se alergija manifestuje u obliku koprivnjače i plikova.2010-10-04.  | 

Podgrejte strasti

Podgrejte strastiŽelite li da Vam se život svodi na posao, gledanje televizije, plaćanje računa, jelo i odlazak na spavanje? Verovatno da ne. Život prosto ne bi bio interesantan kada bi pustili da samo prolazi pored nas. Ono što svi želimo i za čim žudimo je strast- strast prema poslu, aktivnostima koje obavljamo u slobodno vreme i najbitnije, prema partneru. Dosta ljudi opisuje svoje veze rečima: „Mislim da ga/je i dalje volim, ali strast je nestala.“ Srećom te ovo nije tačno iako Vam se čini da jeste. Starst nije nestala, samo je treba izvući na površinu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS