MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-06-09. Zapaljenje dojke

Šta je zapaljenje grudi?
Zapaljenje dojkeOvo stanje obično pogađa žene od 18 do 50 godina i danas je mnogo ređe nego što je to bio slučaj ranije. Infekcija grudi se može podeliti u dve grupe: ona koja se dešava kod žena koje doje i ona koja se dešava spontano.

Infekcija prilikom dojenja
Zapaljenje dojkeNajveći su izgledi da se desi u prvih šest meseci dojenja, ali kod nekih žena se dešava kada prestanu. Bolja higijena je razlog što su danas infekcije grudi ređe nego što su bile nekada.

Jako je bitno da žena bude uvek pažljiva i pokuša da spreči infekciju dobrom higijenom. Ako imate problema sa dojenjem, posavetujte se sa babicom ili lekarom.

Koji su simptomi?
Prvi simptomi su bol, otok, crvenilo i nelagodnost. Počinjete da se osećate loše kao kada imate grip praćen povišenom temperaturom, bolovima u celom telu i glavoboljom.

Pre nego što infekcija postane vidljiva, trebalo bi da primetite napuklu bradavicu ili kožu oko nje. Taj deo grudi je veći jer ne dolazi do pravilnog pražnjenja same dojke.

Ako sumnjate na infekciju, treba da posetite lekara što je pre moguće. Gotovo sigurno će Vam prepisati antibiotik koji je bezbedno uzimati dok dojite bebu. Jako je bitno nastaviti sa dojenjem jer pražnjenje dojke smanjuje šanse da se stvori apces. Beba nije izložena nikakvoj opasnosti od bacila iz mleka jer će oni biti ubijeni čim stignu do stomaka. Ukoliko ne možete da nastavite iz bilo kog razloga, potrebno je da se izmuzate.

U slučaju da ste počeli terapiju antibioticima, a ne vidite poboljšanje, postoji velika verovatnoća da se razvio apces i da ćete morati u bolnicu da se isti otkloni. Nekada je bila potrebna opšta anestezija, a sada je dovoljno, pod lokalnom, gnoj iscediti iglom ili napraviti rupicu da gnoj izlazi.

Infekcije koje nisu posledica dojenja
Žene koje ne doje takođe mogu dobiti infekciju grudi. Mesto koje je najviše pogođeno je pored bradavice. Većina žena koje razviju ovu infekciju se nalaze u kasnim 20-im i ranim 30-im, a 90% njih puši cigarete.

Izgleda da nešto u cigaretama oštećuje kanal ispod bradavice i uzrokuje infekciju. Ovo stanje se zove periduktalni mastitis i uzrokuje bol i crvenilo oko bradavice, a nekada se pojavi i čvorić.

Antibiotici će otkloniti infekciju, ali ako je oštećen kanal ispod bradavice, velika je verovatnoća da će se infekcija ponoviti. Ukoliko dođe do toga, onda će verovatno biti potrebna operacija da se otkloni oštećeni kanal/i.

Infekcija kože
Žene sa velikim grudima često imaju problema sa kožom ispod grudi. To se dešava jer je to mesto često znojavo i vruće, a to je odlično područje za nastajanje bacila, uključujući bakterije i gljivice.

Kada antibiotici i kreme otklone infekciju, treba da se postarate da to mesto uvek bude suvo i čisto (koliko je to moguće). To obično znači da je potrebno pranje dva puta dnevno i sušenje, čak fenom, kako mesto ne bi ostalo mokro.

Izbegavajte nanošenje talka i krema i nosite pamuk do kože, bilo da je u pitanju pamučni brushalter ili majica.

Ako ste gojazni, šanse da dođe do infekcije, možete smanjiti tako što ćete smršati, a ukoliko imate velike grudi, konsultujte se sa lekarom koje bi bile povoljnosti njihove redukcije tj. smanjenja.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-07-16.  | 

Nerodovan ciklus posle abortusa

Nerodovan ciklus posle abortusaMeseci posle abortusa su zaista teški, a još teže je onim ženama koje dodatno krvare. Postoji nekoliko mogućih razloga za ovo stanje. Moguće je da je u materici ostalo neko tkivo. Ako je to slučaj onda će krvarenje biti produženo, stvaraće se ugrušci, a neretko se pojavljuje bol.2011-12-03.  | 

Dojenje čuva ženino srce

Dojenje čuva ženino srceDojenje je veoma zdravo za decu i iz tog razloga se mnoge žene odlučuju da doje, ali poslednja istraživanja su pokazala da dojenje takođe pomaže zdravijem ženinom srcu kasnije u životu.2009-03-29.  | 

5 saveta za mame

5 saveta za mameSigurno ste oduvek maštali o tome da budete supermama, koja u isto vreme radi, kuva, pere, pegla, poigra se sa decom, ide u kupovinu... I ako to izgleda kao nemoguće, verujte uz dobru organizaciju sve se može.

1. Posvetite se sebi. Ako po čitav dan radite i trčite kako biste sve obaveze ispunili na vreme, ubrzo ćete postati veoma umorni i nesrećni. Ukoliko želite da držite sve konce u svojim rukama, morate da budete u kondiciji, i fizički i mentalno. To znači da bar sat vremena u toku dana morate da odvojite za sebe.2010-08-29.  | 

Da li ste udati za svog supruga ili posao?

Da li ste udati za svog supruga ili posao?Neki ljudi su dovoljno srećni i rade posao koji zaista vole. Ulažu dosta energije u rad da bi kasnije uživali u rezultatima. Rade dosta i sa oduševljenjem pričaju o svom poslu svakome ko želi da ih sluša. Često su vrlo iscrpljeni i nemaju snage ni za šta drugo pa čak ni za svog supružnika.

Za takve ljude se kaže da su venčani sa svojim poslom. Kako se ova izreka odnosi na njihov brak i partnera? Obično podrazumeva da je partner na drugom mestu, što je uspešan recept za propast braka. Iako ste jako zadovoljni poslom morate staviti brak na prvo mesto. Posao ne sme biti na uštrb Vašeg odnosa sa partnerom.2011-07-04.  | 

Šta reći kada neko i dalje misli da ste trudni nakon porođaja?

Šta reći kada neko i dalje misli da ste trudni nakon porođaja?Mnoge porodilje su se našle u situaciji kada nepoznata osoba misli da su još uvek trudne, a u stvari porođaj se desio nekoliko dana pre.

Gospođa u prodavnici pita „Dečak ili devojčica?“, radnik koji popravlja veš mašinu Vas ohrabruje kako je lepo imati bebu, a Vi ste se porodili pre nekoliko dana?

Vrlo lako se nađete u nezgodnoj situaciji i ne znate šta da odgovorite. Da li da budete direktni ili izokola kažete šta imate? Fini ili oštri? Odluka je na Vama, a mi Vam nudimo par saveta koji mogu pomoći.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS