MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-06-09. Zapaljenje dojke

Šta je zapaljenje grudi?
Zapaljenje dojkeOvo stanje obično pogađa žene od 18 do 50 godina i danas je mnogo ređe nego što je to bio slučaj ranije. Infekcija grudi se može podeliti u dve grupe: ona koja se dešava kod žena koje doje i ona koja se dešava spontano.

Infekcija prilikom dojenja
Zapaljenje dojkeNajveći su izgledi da se desi u prvih šest meseci dojenja, ali kod nekih žena se dešava kada prestanu. Bolja higijena je razlog što su danas infekcije grudi ređe nego što su bile nekada.

Jako je bitno da žena bude uvek pažljiva i pokuša da spreči infekciju dobrom higijenom. Ako imate problema sa dojenjem, posavetujte se sa babicom ili lekarom.

Koji su simptomi?
Prvi simptomi su bol, otok, crvenilo i nelagodnost. Počinjete da se osećate loše kao kada imate grip praćen povišenom temperaturom, bolovima u celom telu i glavoboljom.

Pre nego što infekcija postane vidljiva, trebalo bi da primetite napuklu bradavicu ili kožu oko nje. Taj deo grudi je veći jer ne dolazi do pravilnog pražnjenja same dojke.

Ako sumnjate na infekciju, treba da posetite lekara što je pre moguće. Gotovo sigurno će Vam prepisati antibiotik koji je bezbedno uzimati dok dojite bebu. Jako je bitno nastaviti sa dojenjem jer pražnjenje dojke smanjuje šanse da se stvori apces. Beba nije izložena nikakvoj opasnosti od bacila iz mleka jer će oni biti ubijeni čim stignu do stomaka. Ukoliko ne možete da nastavite iz bilo kog razloga, potrebno je da se izmuzate.

U slučaju da ste počeli terapiju antibioticima, a ne vidite poboljšanje, postoji velika verovatnoća da se razvio apces i da ćete morati u bolnicu da se isti otkloni. Nekada je bila potrebna opšta anestezija, a sada je dovoljno, pod lokalnom, gnoj iscediti iglom ili napraviti rupicu da gnoj izlazi.

Infekcije koje nisu posledica dojenja
Žene koje ne doje takođe mogu dobiti infekciju grudi. Mesto koje je najviše pogođeno je pored bradavice. Većina žena koje razviju ovu infekciju se nalaze u kasnim 20-im i ranim 30-im, a 90% njih puši cigarete.

Izgleda da nešto u cigaretama oštećuje kanal ispod bradavice i uzrokuje infekciju. Ovo stanje se zove periduktalni mastitis i uzrokuje bol i crvenilo oko bradavice, a nekada se pojavi i čvorić.

Antibiotici će otkloniti infekciju, ali ako je oštećen kanal ispod bradavice, velika je verovatnoća da će se infekcija ponoviti. Ukoliko dođe do toga, onda će verovatno biti potrebna operacija da se otkloni oštećeni kanal/i.

Infekcija kože
Žene sa velikim grudima često imaju problema sa kožom ispod grudi. To se dešava jer je to mesto često znojavo i vruće, a to je odlično područje za nastajanje bacila, uključujući bakterije i gljivice.

Kada antibiotici i kreme otklone infekciju, treba da se postarate da to mesto uvek bude suvo i čisto (koliko je to moguće). To obično znači da je potrebno pranje dva puta dnevno i sušenje, čak fenom, kako mesto ne bi ostalo mokro.

Izbegavajte nanošenje talka i krema i nosite pamuk do kože, bilo da je u pitanju pamučni brushalter ili majica.

Ako ste gojazni, šanse da dođe do infekcije, možete smanjiti tako što ćete smršati, a ukoliko imate velike grudi, konsultujte se sa lekarom koje bi bile povoljnosti njihove redukcije tj. smanjenja.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-28.  | 

Trudnoca i depilacija

Svaka trudnica treba bez obzira na svoje "stanje" i dalje da vodi racuna o svom izgledu i svojoj nezi, bilo to u sopstvenoj reziji kod kuce ili odlaskom kod svog kozmeticara.

Ovde cemo se konkretno bazirati na depilaciju, sto ne znaci da kasnije necemo govoriti o ostalim tretmanima, i o svemu onome sto vas zanima, drage mame.

Svima nama, pogotovo nama zenama je itekako poznato da su prva tri meseca trudnoce najkriticnija i da se u tom periodu najvise treba pripaziti. Ali to se ne odnosi i na negu vaseg tela. Zar se u periodu trudnoce trebamo zapustiti? Naravno, da ne. Moje misljenje kao i misljenje mnogih psihologa nalaze da se bas u tom devetomesecnom periodu treba negovati, pa cak i kada vam nije do toga.2008-07-17.  | 

Samohrana majka

Samohrana majkaPosao samohrane majke je jako težak. Evo predloga kako da prebrodite teške trenutke i kako da uživate u onim dobrim. Samohrane majke će verovatno primetiti da se posao udvostručuje u ranijem dobu. Ako su vaša deca dovoljno odrasla, pokušajte da im zadate zadatke po kući svakog dana kako biste skinuli malo tereta sa sebe. Razgovarajte sa ostalim roditeljima koliko god možete. Bićete iznenađeni koliko često će drugima biti drago da vam pomognu. To može biti samo vođenje dece u bioskop ili na utakmicu, ali i to će vam puno značiti.2011-03-13.  | 

Poslovne ili novčane brige?

Poslovne ili novčane brige?Previše radite? Nije novost da brige o poslu i finansijama crpe poslednje atome snage i volje. Ali, poslednje studije pokazuju da baš ove brige utiču na probleme pri spavanju. Rezultati pokazuju da skoro svaki treći čovek bar jedanput nedeljno ima probleme sa snom zbog problema ovog tipa. Svi koji su učestvovali u studiji su rekli da su posao i novac najveći uzroci nespavanja.2008-05-17.  | 

Osećati se dobro u svom telu i tokom trudnoće

Bilo da ste maštali o drugom stanju već godinama ili vas je saznanje o trudnoći potpuno iznenadilo, verovatno ste već zamišljali kako će vas trudnoća promeniti. Možda se radujete promenama na svom telu dok se beba bude razvijala – a možda ih se i užasavate. Ako ste zabrinuti da ćete trudnoćom izgubiti svoj dobar izgled, podsetite se da postoji veoma dobar razlog: Stvarate novo ljudsko biće! Sa tim na umu, evo nekoliko predloga kako da ublažite svoju devetomesečnu metamorfozu.2005-11-28.  | 

Dojenje smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Dojenje moze kod majki smanjiti izglede za pojavu dijabetesa tipa 2, pokazalo je istrazivanje sprovedeno na Harvardu. U studiji koju je objavilo list Americkog medijskog udruzenja utvrdjeno ja da kod zena koje doje godinu dana, rizik od pojave dijabetesa se smanjuje za cak 15%.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS