MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-06-09. Zapaljenje dojke

Šta je zapaljenje grudi?
Zapaljenje dojkeOvo stanje obično pogađa žene od 18 do 50 godina i danas je mnogo ređe nego što je to bio slučaj ranije. Infekcija grudi se može podeliti u dve grupe: ona koja se dešava kod žena koje doje i ona koja se dešava spontano.

Infekcija prilikom dojenja
Zapaljenje dojkeNajveći su izgledi da se desi u prvih šest meseci dojenja, ali kod nekih žena se dešava kada prestanu. Bolja higijena je razlog što su danas infekcije grudi ređe nego što su bile nekada.

Jako je bitno da žena bude uvek pažljiva i pokuša da spreči infekciju dobrom higijenom. Ako imate problema sa dojenjem, posavetujte se sa babicom ili lekarom.

Koji su simptomi?
Prvi simptomi su bol, otok, crvenilo i nelagodnost. Počinjete da se osećate loše kao kada imate grip praćen povišenom temperaturom, bolovima u celom telu i glavoboljom.

Pre nego što infekcija postane vidljiva, trebalo bi da primetite napuklu bradavicu ili kožu oko nje. Taj deo grudi je veći jer ne dolazi do pravilnog pražnjenja same dojke.

Ako sumnjate na infekciju, treba da posetite lekara što je pre moguće. Gotovo sigurno će Vam prepisati antibiotik koji je bezbedno uzimati dok dojite bebu. Jako je bitno nastaviti sa dojenjem jer pražnjenje dojke smanjuje šanse da se stvori apces. Beba nije izložena nikakvoj opasnosti od bacila iz mleka jer će oni biti ubijeni čim stignu do stomaka. Ukoliko ne možete da nastavite iz bilo kog razloga, potrebno je da se izmuzate.

U slučaju da ste počeli terapiju antibioticima, a ne vidite poboljšanje, postoji velika verovatnoća da se razvio apces i da ćete morati u bolnicu da se isti otkloni. Nekada je bila potrebna opšta anestezija, a sada je dovoljno, pod lokalnom, gnoj iscediti iglom ili napraviti rupicu da gnoj izlazi.

Infekcije koje nisu posledica dojenja
Žene koje ne doje takođe mogu dobiti infekciju grudi. Mesto koje je najviše pogođeno je pored bradavice. Većina žena koje razviju ovu infekciju se nalaze u kasnim 20-im i ranim 30-im, a 90% njih puši cigarete.

Izgleda da nešto u cigaretama oštećuje kanal ispod bradavice i uzrokuje infekciju. Ovo stanje se zove periduktalni mastitis i uzrokuje bol i crvenilo oko bradavice, a nekada se pojavi i čvorić.

Antibiotici će otkloniti infekciju, ali ako je oštećen kanal ispod bradavice, velika je verovatnoća da će se infekcija ponoviti. Ukoliko dođe do toga, onda će verovatno biti potrebna operacija da se otkloni oštećeni kanal/i.

Infekcija kože
Žene sa velikim grudima često imaju problema sa kožom ispod grudi. To se dešava jer je to mesto često znojavo i vruće, a to je odlično područje za nastajanje bacila, uključujući bakterije i gljivice.

Kada antibiotici i kreme otklone infekciju, treba da se postarate da to mesto uvek bude suvo i čisto (koliko je to moguće). To obično znači da je potrebno pranje dva puta dnevno i sušenje, čak fenom, kako mesto ne bi ostalo mokro.

Izbegavajte nanošenje talka i krema i nosite pamuk do kože, bilo da je u pitanju pamučni brushalter ili majica.

Ako ste gojazni, šanse da dođe do infekcije, možete smanjiti tako što ćete smršati, a ukoliko imate velike grudi, konsultujte se sa lekarom koje bi bile povoljnosti njihove redukcije tj. smanjenja.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-04.  | 

Sezonski afektivni poremećaj (Zimska depresija)

Sezonski afektivni poremećaj (Zimska depresija)Izraz „zimska depresija“  i sezonski afektivni poremećaj opisuje oblik depresije koja se dešava tokom zimskih meseci. Pogađa više žene nego muškarce, a uočljivi simptomi su:

- pad raspoloženja koji počinje u toku jeseni ili zime;
- nedostatak energije;
- razdražljivost;
- prejedanje i gojenje (često postoji žudnja za slatkišima);
- gubitak interesovanja za druženje;
- više sna i povećana dnevna pospanost.2011-03-18.  | 

Da li vežbate više od 30 minuta dnevno?

Da li vežbate više od 30 minuta dnevno? Može Vam se činiti kao nešto sasvim suprotno, ali što više vežbate, manji umor osećate. Verovali ili ne, to je istina. Iako se osećate iscrpljeno posle pola sata vežbanja, podizanje otkucaja srca tokom 30 minuta oslobađa hormone koji utiču da se lepo osećate, a oni podižu nivo energije i imuni sistem.2010-12-31.  | 

Neredovna ili retka menstruacija (Oligomenoreja)

Neredovna ili retka menstruacija (Oligomenoreja)Normalno je da periodi budu svetlije boje i neredovni kada počnete da ih dobijate. Oni takođe postaju retki kada ste u zrelim godinama i pred menopauzom. Ovo je normalna pojava pošto više nećete proizvoditi jajne ćelije i tu se plodnost završava.2008-05-08.  | 

Odmorna i kada beba stigne

Odmorna i kada beba stigneImate bebu i to je velika odgovornosti. Ali trebalo bi da pronađete i vremena za sebe. Potrebno vam je da radite ono što vas čini srećnom. Neka vaš partner, prijateljica ili neko od ukućana čuva bebu dok vi odspavate. Napravite sebi toplu, opuštajuću kupku dok beba spava. Pitajte partnera da vas izmasira kada se osećate napeto. Vežbajte (osim ako vam doktor nije preporučio suprotno) jer će vam to pomoći da odagnate umor i da se osećate bolje. Pogledajte dobar film dok dojite bebu. Radeći sasvim jednostavne stvari kao što je tuširanje ili izlaženje napolje, može da vam donese preko potrebni odmor.2011-02-12.  | 

Bolovi u leđima posle porođaja

Bolovi u leđima posle porođajaTo je bol nalik ukočenosti koji Vam smeta pri oporavku posle porođaja.

Šta uzrokuje bol?

I dalje treba kriviti one hormone koji su oslabili zglobove i ligamente, zajedno sa zategnutim mišićima stomaka, koji su napravili haos Vašem stavu. Ne smemo da zaboravimo na silno guranje u porođajnoj sali, kao ni savijanje, ustajanje, ljuškanje koje sada non stop radite. Kasnije, ukoliko ne držite odraslu bebu kako treba, osetićete bolove u donjem delu kičme.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS