MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-05-09. Zdrava stopala su bitna u razvoju dece

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceNajozbiljniji problemi u vezi sa stopalima se pojavljuju jako brzo nakon rođenja, a roditelji postaju vrlo bitni u dijagnostici tih problema kad dete ima 3, 4 godine. Do 4. godine, dete samo podiže stopalo i spušta ga. Oko 4. godine počinju da se manifestiju problemi. Obratite pažnju da li Vaše dete hramlje, ne može da isprati tempo svojih vršnjaka jer mu se noge brzo zamaraju i da li postoji nesklad među stopalima (jedno stopalo štrči ili je jedno stopalo ravnije od drugog).

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceAko ste primetili bilo šta od nevedenog, onda se obavezno obratite lekaru. Roditelji treba da budu vrlo obazrivi kada dete napuni 4 godine, ali to ne znači da se problemi ne mogu javiti i posle toga. Evo nekoliko najčešćih problema koji se mogu desiti u pubertetu:

Ravna stopala
Ravna stopala obično nisu problem i često se do 10. ili 12. godine sama vrate u normalu. Ipak, treba ih nadgledati i uveriti se da će se problem rešiti sam od sebe, da ne stvara bol u nozi kao i da ne primorava dete na prilagođavanje hoda što može dovesti do drugih problema. U slučaju da ravna stopala ne nestanu sama od sebe, lečenje je vrlo jednostavno, a u krajnjem slučaju se preporučuje operacija.

Bol u peti
Severova bolest je posledica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dečaka. To je bol u peti koji se najčešće javlja između 8. i 12. godine. Postaje sve zastupljeniji jer danas deca treniraju tokom čitave godine. Zavisno od ozbiljnosti bola u peti, potrebno je da dete prestane sa treninzima neko vreme. Iako je ovaj problem zastupljeniji kod dečaka, javlja se i kod devojčica koje treniraju atletiku. Takođe je mnogo bitno da naglasimo da nevezivanje patika i cipela može biti stresno za stopalo i petu te ga treba izbegavati.

Ravni tabani
Ravni tabani se dešavaju kada su dve ili više kostiju spojene u stopalu. Ovo stanje izgleda kao da dete ima ravna stopala, ali se obično javlja na jednoj strani stopala i ono je više kruto nego gipko. Najčešće se dešava od 8. godine i traje kroz period puberteta. Situacija je ozbiljnija nego kod ravnih stopala jer može promeniti način hodanja, dovesti do ukrućenja noge, otežanog hoda i ranog artritisa.

Hiperhidroza
Hiperhidroza je poznatija kao neprijatan miris (smrad) nogu. Ovo nije pitanje higijene. Jednostavno, neki ljudi se znoje više od drugih, a isparavanje znoja izaziva neprijatan miris. Čarape se moraju menjati češće i koristiti antiperspirant za noge. Ako ovo ne pomaže, postoje jači medikamenti koje pedijatar prepisuje. Bitno je da tretirate ovaj problem jer u suprotnom može izazvati niz drugih problema.

Kondilomi
Kondilomi su prilično česti u pubertetu, posebno kod onih koji pate od hiperhidroze. 90% dece koji imaju kondilome takođe imaju hiperhidrozu. Kondiloma se nije lako rešiti jer su virusno oboljenje. Mogu biti vrlo bolni ako su na mestima stopala koja nose težinu tela. U ovom slučaju se posavetujte sa pedijatrom i on će Vam reći šta dalje činiti. U nekim slučajevima je potrebna operacija.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-14.  | 

Poremećaj prilagođavanja

Poremećaj prilagođavanjaPoremećaj prilagođavanja je prenaglašena reakcija na tešku situaciju. Kod dece u teške situacije spadaju smrt voljene osobe, razvod roditelja, odlazak u inostranstvo na školovanje ili ozbiljna bolest (njih samih ili nekoga koga vole). Ovaj tip mentalnog poremećaja je povezan sa stresom, a utiče na dečje misli, osećanja i ponašanje, što remeti svakodnevni život ne samo deteta već i cele porodice. Kod neke dece poremećaj nestaje sam od sebe, a kod neke traje duže od šest meseci i zahteva stručno lečenje.2006-11-21.  | 

Promrzline

Ukoliko vasoj bebi nos, usi, obrazi, prsti na rukama ili nogama postanu vrlo hladni i poprime belu ili zuckasto-sivu boju odmah reagujte. Ovo ukazuje na promrzline i moze imati opasne posledice. Ukoliko je napolju hladno, a beba provede vise vremena napolju, telesna temperature joj moze pasti ispod normalnog nivoa.2009-04-06.  | 

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?Sve su majke na neki način „opsednute“ izgledom bebine kake. Kada je ona O.K. mama je bezbrižna. Ali ako joj se promeni boja ili gustina odmah počinje da paniči. Evo šta treba da znete o ovom „fenomenu“... Niste prva mama koja se prenerazila sadržajem bebine pelene po povratku iz porodilišta.2011-08-20.  | 

Šum na srcu

Šum na srcuMnogi roditelji kada čuju da im dete ima šum na srcu, postaju jako zabrinuti. Neki šumovi mogu značiti ozbiljnije probleme srca dok drugi ne predstavljaju nikakav problem. Mnogi misle da ono što čuju kad prislone glavu su otkucaji srca, ali to su zapravo zvuci srčanih zalistaka. Otkucaj srca- kontrakcija srčanog mišića dok ispumpava krv- je nečujan. U većini slučajeva, protok krvi kroz srce je takođe nečujan. Kada se, pak, čuje komešanje koje nastaje pri protoku krvi, onda se to zove šum.2012-08-08.  | 

Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajeva

Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajevaNajnovija studija je pokazala da deca odrasla u gradu imaju veće šanse za razvojem alergije na neku vrste hrane od dece iz seoske sredine.
 
Istraživači su analizirali podatke prikupljene od više od 38000 dece iz različitih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i zaključili da je 9,8% gradske dece alergično na neku vrstu hrane u odnosu na 6,2% alergične dece iz ruralne sredine.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS