MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-05-09. Zdrava stopala su bitna u razvoju dece

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceNajozbiljniji problemi u vezi sa stopalima se pojavljuju jako brzo nakon rođenja, a roditelji postaju vrlo bitni u dijagnostici tih problema kad dete ima 3, 4 godine. Do 4. godine, dete samo podiže stopalo i spušta ga. Oko 4. godine počinju da se manifestiju problemi. Obratite pažnju da li Vaše dete hramlje, ne može da isprati tempo svojih vršnjaka jer mu se noge brzo zamaraju i da li postoji nesklad među stopalima (jedno stopalo štrči ili je jedno stopalo ravnije od drugog).

Zdrava stopala su bitna u razvoju deceAko ste primetili bilo šta od nevedenog, onda se obavezno obratite lekaru. Roditelji treba da budu vrlo obazrivi kada dete napuni 4 godine, ali to ne znači da se problemi ne mogu javiti i posle toga. Evo nekoliko najčešćih problema koji se mogu desiti u pubertetu:

Ravna stopala
Ravna stopala obično nisu problem i često se do 10. ili 12. godine sama vrate u normalu. Ipak, treba ih nadgledati i uveriti se da će se problem rešiti sam od sebe, da ne stvara bol u nozi kao i da ne primorava dete na prilagođavanje hoda što može dovesti do drugih problema. U slučaju da ravna stopala ne nestanu sama od sebe, lečenje je vrlo jednostavno, a u krajnjem slučaju se preporučuje operacija.

Bol u peti
Severova bolest je posledica fizičke sile vučenja i mnogo je češća kod dečaka. To je bol u peti koji se najčešće javlja između 8. i 12. godine. Postaje sve zastupljeniji jer danas deca treniraju tokom čitave godine. Zavisno od ozbiljnosti bola u peti, potrebno je da dete prestane sa treninzima neko vreme. Iako je ovaj problem zastupljeniji kod dečaka, javlja se i kod devojčica koje treniraju atletiku. Takođe je mnogo bitno da naglasimo da nevezivanje patika i cipela može biti stresno za stopalo i petu te ga treba izbegavati.

Ravni tabani
Ravni tabani se dešavaju kada su dve ili više kostiju spojene u stopalu. Ovo stanje izgleda kao da dete ima ravna stopala, ali se obično javlja na jednoj strani stopala i ono je više kruto nego gipko. Najčešće se dešava od 8. godine i traje kroz period puberteta. Situacija je ozbiljnija nego kod ravnih stopala jer može promeniti način hodanja, dovesti do ukrućenja noge, otežanog hoda i ranog artritisa.

Hiperhidroza
Hiperhidroza je poznatija kao neprijatan miris (smrad) nogu. Ovo nije pitanje higijene. Jednostavno, neki ljudi se znoje više od drugih, a isparavanje znoja izaziva neprijatan miris. Čarape se moraju menjati češće i koristiti antiperspirant za noge. Ako ovo ne pomaže, postoje jači medikamenti koje pedijatar prepisuje. Bitno je da tretirate ovaj problem jer u suprotnom može izazvati niz drugih problema.

Kondilomi
Kondilomi su prilično česti u pubertetu, posebno kod onih koji pate od hiperhidroze. 90% dece koji imaju kondilome takođe imaju hiperhidrozu. Kondiloma se nije lako rešiti jer su virusno oboljenje. Mogu biti vrlo bolni ako su na mestima stopala koja nose težinu tela. U ovom slučaju se posavetujte sa pedijatrom i on će Vam reći šta dalje činiti. U nekim slučajevima je potrebna operacija.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2006-11-21.  | 

Ujedi insekata

U vecini slucajeva insekti su bezopasni. Medjutim, ujed i njihove zaoke uvek izazovu bol i otok. Ponekad mogu i da prenesu neku alergijsku reakciju. Zato se potrudite da svoju bebu zastitite od buba i njihovih ujeda kad god to mozete. Drzite bebu dalje od mesta gde se okupljaju pcele, ose, strslljeni ili bumbari.2011-11-21.  | 

Rascep usne i nepca

Rascep usne i nepcaMože Vas zapanjiti činjenica da se beba može roditi sa rascepljenom usnom ili nepcem. Ovaj problem vodi ka drugim problemima kao što su upala srednjeg uha, krivi zubi i poteškoće sa sluhom. Dobra vest je što su operacije jako uspešne.2010-12-13.  | 

Vitamin D i sezona gripa

Vitamin D i sezona gripaDeca danas provode mnogo manje vremena napolju nego deca pre nekoliko generacija – ta promena pravi posebnu razliku u zimskim mesecima jer današnja deca ne uspevaju da skladište dovoljnu količinu vitamina D koja im je potrebna za optimalno zdravlje. Neko je uočio da su deca koja nemaju dovoljno vitamina D tri puta podložnija dobijanju gripa i prehlada u odnosu na ostale iz razreda. Da li bi obično uzimanje vitamina D otklonilo respiratorne infekcije kod dece?2010-10-10.  | 

Naočari i kontaktna sočiva

Naočari i kontaktna sočivaZašto su nekim ljudima potrebne naočari, a drugima ne? Svačije oči su za nijansu drugačije – ne samo što se tiče boje već i načina funkcionisanja. Ponekad delovi oka ne rade skupa kako bi trebalo. Međutim, naočari i sočiva mogu pomoći većini osoba da bolje vide.2010-11-25.  | 

Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS