MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-05-05. Čemu televizija uči decu?

Čemu televizija uči decu?Šta deca mogu naučiti gledajući televiziju? Svaka televizijska stanica ima svoju vrednost. O čemu god da govori TV emisija, ona šalje jedva primetne poruke o rasi, etničkoj pripadnosti, polovima i društvenim klasama. Ove poruke su posebno bitne za decu jer se osnove za rasizam stvaraju u detinjstvu.

Čemu televizija uči decu?Kada televizijski programi govore o posebnoj etničkoj pripadnosti ili konstantno prikazuju iskrivljenu sliku određene etničke grupe, deca usvajaju stereotipe i dezinformacije o rasnim i etničkim grupama koje se razlikuju od njihove. U školama u Americi i drugim zemljama, deca bele boje kože očekuju od dece tamne boje kože da budu komičari jer su videli toliko smešnih situacija na TV-u u kojima su akteri ljudi sa tamnom bojom kože.

Nereprezentativan način prikazivanja sveta na televiziji šteti deci širom sveta. Nikako nije dobro da deca bele boje kože misle da su superiorna u odnosu na drugu zahvaljujući rasi kao što nije dobro da decu nacionalnih manjina uče kako je njihova etnička grupa inferiorna u odnosu na ostatak sveta ili se na nju gleda sa nipodaštavanjem.

Televizija ima tu mogućnost da umanji rasne i etničke predrasude. Deca koja gledaju programe koji govore o međurasnim i međuetničkim odnosima povećavaju sposobnost da sarađuju sa drugima i stiču pozitivnije stavove vezane za rasne i etničke grupe.

Kako da se suprostavite televiziji?
Televizija ima jak uticaj na viđenje sveta kod dece. Možete im pomoći da shvate da ona često daje krivu sliku. Dok budete birali koje programe da gledate, zapitajte se, kao i svoju decu, sledeće:

- Da li se ovaj program odnosi i na druge etničke pripadnosti osim na evropsku i američku?
- Da li ovaj program podstiče pozitivne odnose među ljudima različitih rasa i etničkih pripadnosti?
- Kako su prikazane manjine? Samo loše ili samo dobro? Kao glupe ili kao pametne?
- Da li su manjine prikazane kao nebitne? Da li su vođe ili sledbenici? Da li su potčinjeni ili moćni?
- Koliki je opus njihovih zanimanja? Da li se jedna grupa dosledno prikazuje kao imućna ili kao siromašna?
- Da li je na programu samo crni humor? Komedije koje se baziraju na „negativnom“ humoru mame osmehe na račun fizičkih nedostataka junaka.
- Da li ovaj program prikazuje rasnu satiru? Satira je odličan način da se stvori svest o socijalnoj nepravdi. Ipak, ispod nivoa razumevanja je za mališane jer su oni ekstremni bukvalisti u tumačenju situacija.

Pričajte sa svojom decom o nedostatku raznolikosti na televiziji. Na taj način pomažete detetu da se upusti u životne rasprave o predrasudama, rasnim i etničkim diskriminacijama i različitostima.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-04-20.  | 

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školi

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školiKada deca pođu u školu još uvek su mala i naviknuta na mnogo pažnje od strane roditelja ili braće i sestara. Verovatno ste ih ostavljali u jaslicama, obdaništu ili predškoskoj ustanovi kako bi im pomogli u socijalizaciji.2010-11-09.  | 

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.2010-11-08.  | 

Rivalstvo među blizancima

Rivalstvo među blizancimaIako je poznato da su blizanci jako vezani, može se desiti da postoji veliki rivalitet među njima.

Čini Vam se da je svaki udisaj borba za vazduh. Svaka izgovorena reč je povod za prepiranje. Svađaju se oko svega i svačega. Svađaju se oko toga ko će ući sa koje strane auta i ko će zatvoriti vrata. Čak se ujutru prepiru i oko toga ko treba da isključi alarm na satu.


Ako Vam je ova priča poznata onda morate razmisliti o tome da ih razdvojite kad pođu u predškolsko ili obdanište. Ali, problem je što i ako to uradite, oni čim stignu kući nastavljaju sa prepirkama. Pokušavaju da nadjačaju ovog drugog dok prepričavaju dogodovštine iz školice.2010-10-22.  | 

Objasnite detetu šta očekujete od njega

Objasnite detetu šta očekujete od njegaMa koliko primamljivo zvučalo „jer sam ti tako rekla“, nije pošteno tražiti od deteta da nešto uradi, a da mu ne objasnite zašto želite da sledi Vaša uputstva. Iskoristite svaku priliku da porazgovarate sa njim o svojim očekivanjima prilagođenim njegovom uzrastu. Objasnite razloge, a razgovor završite pozitivnim tonom.2011-12-08.  | 

Dete gubi dah

Dete gubi dahGledate kako Vaše dete iznenada gubi dah, čak i poplavi... To je zaista zastrašujuće. Na sreću, gubitak daha nije opasan. Za oko minut, dete će ponovo početi normalno da diše. Bebe ili deca obično gube dah kada plaču, kada su ljuta ili uznemirena i kada im se desi mala nezgoda i nađu se u šoku. Tada će plakati, onda duboko udahnuti i zadržati dah. Ne rade to namerno- čak se čini da zadržavaju dah kao posledicu ogromnog gneva.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS